16.02.2021 | 09:02
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Kachny z některých jihočeských chovů v mraze víc přibírají

Kachny z některých jihočeských chovů v halách při mrazivém počasí víc přibírají na váze. Týká se to hlavně těch, které se přesunou na dokrmení z teplejších do chladnějších hal. Na těžších půdách, nasycených vodou, mohou být problémy při jarních pracích. Rybáři nasadili u některých rybníků rozmrazovače, jako pojistku, kyslíku je ale ve vodě dost. Uvedli to zástupci zemědělců a chovatelů v kraji.

"Chovatelé kachen nám hlásili zajímavý úkaz, který si ověřili již několik zim po sobě. Pokud přesunou kachny z teplejších odchoven na dokrmení do chladnějších hal a k tomu je venku nízká teplota, tak přijímají potravu velmi intenzivně a přibývají na váze rychleji než v letních měsících," řekla ředitelka jihočeské agrární komory Hana Šťastná. Nízké teploty zvyšují výrobní náklady. V chovech drůbeže se musí víc topit a měnit vzduch, aby se v halách nehromadily škodlivé plyny. Zemědělci musejí také zvířatům víc podestýlat. Podnikům, které používají dieselovou techniku, stroje při teplotách pod minus 15 stupňů Celsia zamrzaly. "Zejména na těžších půdách mají zemědělci obavy, že až roztaje sníh, bude problém ujet půdu a dělat jarní práce, protože půda je velmi nasycená vodou," řekla ředitelka. Na druhou stranu ale podle ní zemědělci doufají, že kombinace povrchové vody a mrazu pomůže s hubením myší. Chovatelé musejí kvůli mrazům také víc plánovat, jak drůbež naskladní a vyskladní, aby to nedělali při nejnižších teplotách. Suchý mráz v chovech hospodářských zvířat nevadí tolik jako vlhko nebo průvan. "Dnešní moderní kravíny jsou dobře větratelné a na zimu se mohou boční stěny v podobě plachet rozbalit. V některých podnicích zamrzly napáječky, protože myši rozkousaly topné kabely, místně řešili havárie," popsala Šťastná.*

 

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2025 ČTK. Profi Press, s.r.o. využívá zpravodajství z databází ČTK, jejichž obsah je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování tohoto obsahu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu ČTK výslovně zakázáno.
crossmenuchevron-down