19.07.2018 | 11:07
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Kontrol SVS na farmářských trzích meziročně přibylo o polovinu

Jednou z oblastí, které Státní veterinární správa (SVS) dlouhodobě dozoruje, je prodej živočišných produktů na trzích. Jedná se především o populární farmářská tržiště. V dosavadním průběhu letošního roku provedli veterinární inspektoři na trzích v celé ČR zhruba 225 kontrol, přičemž v prvním půlroce 2017 to bylo necelých 150 kontrol, to znamená meziroční nárůst o více než 50 procent. Pochybení nebo závada byla odhalena zhruba při každé páté kontrole. V letních měsících v souvislosti s vysokými teplotami vzduchu rizika spojená se stánkovým prodejem masných či mléčných produktů výrazně rostou. Hlavní část kontrol proto připadá právě na toto období. Uvádí to tisková zpráva SVS.

Státní veterinární správa prodeje na farmářských trzích, při němž by měly být nabízeny především produkty od malých lokálních producentů, vítá a podporuje. Pravidelné kontroly prodejců přispívají k tomu, aby si zákazníci mohli nakoupit čerstvé a kvalitní potraviny a zároveň by měly spotřebitele chránit před nekalými praktikami některých prodejců.

„Vzhledem k tomu že obliba farmářských trhů stále stoupá, zvýšili jsme i počet našich kontrol. Podíl kontrol, při nichž je zjištěna nějaká závada, se letos podobně jako loni pohybuje na úrovni dvaceti procent,“ uvedl ústřední ředitel SVS Zbyněk Semerád a dodal: „Velmi závažné zdravotní důsledky zejména při aktuálním teplém počasí pak může pro spotřebitele mít nedodržení teplot při skladování a nabízení výrobků. Povinností prodejců na trzích je udržovat zboží při stanovených teplotách. Prodejce je povinen tuto teplotu kontrolovat.“ Na tuto skutečnost se při kontrolách veterinární inspektoři zejména v horkých dnech soustřeďují.

Dalšími častými závadami zjišťovanými při kontrolách jsou dlouhodobě nedostatky v označování nabízených potravin. Frekventovaným prohřeškem je také prodej produktů neznámého či nejasného původu.  Stále se objevují také prodejci, kteří si neuvědomují, že nabízené produkty, a to se týká například uzenin či sýrům, je nutné chránit před možným vnějším znečištěním.*

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 ČTK. Profi Press, s.r.o. využívá zpravodajství z databází ČTK, jejichž obsah je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování tohoto obsahu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu ČTK výslovně zakázáno.
crossmenuchevron-down