Loňské výsledky kontrolní akce zaměřené na potraviny oceněné značkami KLASA a Regionální potravina potvrdily jejich vysokou jakost a bezpečnost, uvedla potravinářská inspekce. Z hlediska zjištění Státní zemědělské a potravinářské inspekce (SZPI) je to jedna z nejméně problematických kategorií potravin. U ostatních zjišťují inspektoři až řádově vyšší podíly nevyhovujících vzorků, uvedl v tiskové zprávě mluvčí SZPI Pavel Kopřiva
"V loňském roce inspektoři SZPI hodnotili celkem 114 šarží potravin oceněných národní značkou kvality KLASA. Všechny odebrané vzorky vyhověly ve všech hodnocených parametrech. Dále inspektoři hodnotili 72 šarží oceněných značkou Regionální potravina. Pouze jedna nevyhověla požadavkům právních předpisů porušením jakostních požadavků," sdělil Kopřiva.
Potraviny oceněné značkami KLASA a Regionální potravina musí splňovat nejen požadavky vyplývající z národní a evropské potravinové legislativy, ale i nadstandardní požadavky vyplývající z podmínek pro používání značky kvality. "Jde mimo jiné o vyšší podíl masa u masných výrobků, přísnější regulace v používání sladidel, barviv a dalších aditiv, vyšší nároky při hodnocení chuti a konzistence potraviny a podobně. Potraviny oceněné značkou kvality pravidelně kontrolujeme už 18 let a výsledky stabilně potvrzují nejvyšší jakost hodnocených tuzemských potravin," dodal Kopřiva.*