Kozí jogurt i zelí mají na jihu Čech cenu Regionální potravina

Devět výrobků z Jihočeského kraje získalo letos cenu Regionální potravina. Jsou mezi nimi kozí jogurt, zelí, sušené maso jerky i jablkovice. Letos se do soutěže v kraji přihlásilo 24 producentů s 61 výrobky. V tiskové zprávě to sdělila mluvčí Státního zemědělského intervenčního fondu (SZIF) Lenka Rezková.

Ocenění získaly Bělčický bok ze Zemědělského družstva Bělčice, Jihočeské Jerky hovězí, čerstvý sýr od Jaroslava Auského, farmářský kozí bílý jogurt, který vyrábí Jana Drobilová Holcová, makovičník strakonické firmy Galaxie, jogurtový makovníček Jany Vlachové, jablkovice s karamelem Lihovaru Lžín z Dírné na Táborsku, kysané klokotské zelí z Dražic a játra ze sumečka v oleji táborské společnosti Tilapia.
"Vzhledem k současné situaci se povedlo obsadit všechny vítězné kategorie. Letošní zájem byl značný, obzvláště v kategorii Masné výrobky tepelně opracované," uvedl krajský koordinátor projektu Adolf Boháček.
Vítěze vybrala komise, v níž zasedli zástupci ministerstva zemědělství, krajského úřadu, SZIF, Státní zemědělské a potravinářské inspekce, Státní veterinární správy, Agrární komory ČR a Potravinářské komory ČR.
Ocenění mohou získat pouze malí a střední producenti zemědělských a potravinářských výrobků do 250 zaměstnanců. Projekt má podpořit výrobce i region původu potravin. Pro spotřebitele by měla být značka zárukou, že v daných produktech je nejméně 70 procent místních surovin.
Regionální potravina je projektem ministerstva zemědělství. Ocenění má aktuálně 409 produktů od 313 výrobců.*

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 ČTK. Profi Press, s.r.o. využívá zpravodajství z databází ČTK, jejichž obsah je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování tohoto obsahu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu ČTK výslovně zakázáno.
crossmenuchevron-down