Mendelova univerzita se poprvé účastní soutěže Pivex

Mendelova univerzita v Brně poprvé přihlásila svoje pivo do prestižní oborové soutěže Pivex. Ležák 1919 vyrobený ke stému výročí od založení školy vyrobila ve spolupráci s Pivovarem Richard v Brně-Žebětíně. Pivo, které má připomenout těžkosti sládků před sto lety, kdy na trhu panoval nedostatek surovin, bude soutěžit v kategorii minipivovarů o Zlatý minisoudek Pivex 2019.

Mendelova univerzita v Brně je nejstarší samostatnou vysokou školou svého odborného zaměření v České republice. Přestože má univerzita ve svém brněnském kampusu vlastní zkušební pivovar, jeho kapacita je malá. Jedna várka má kapacitu zhruba 120 litrů, oproti tomu minipivovar v Žebětíně má kapacitu zhruba desetkrát větší. „Proto jsme spojili síly s naším absolventem Petrem Kobzíkem, který provozuje jeden z nejstarších minipivovarů na jižní Moravě. Pivo vaří podle receptur, které odráží výzkumnou činnost univerzity,“ uvedl vedoucí Ústavu technologie potravin (AF) Tomáš Gregor, jenž je mentorem a odborným garantem projektu. Ležák, který soutěží o cenu v Pivexu, je už na trhu k dostání. Ležák 1919 přibližuje dobu po první světové válce. „Panoval nedostatek kvalitních vstupních surovin, proto se přistupovalo i k různým náhražkám. My jsme použili směs sladů ječných, pšeničných a žitných. Hořkost je zachována střední, tělem je pivo ostřejší a velmi plné,“ uvedl Kobzík, podle kterého podobné pivo na českém pivním trhu není. „Uvařit kvalitní pivo při nedostatku surovin, byla vždy pro sládka výzva,“ doplnil Kobzík.
Vyhlášení výsledků soutěže, kterou pořádá reklamní společnost SNIP & CO, se uskuteční 25. února v Brně.*

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *