Řada potravin v českých obchodech výrazně zdražila v lednu ve srovnání se stejným obdobím loni. O víc než čtyřicet procent stouply ceny brambor, meziročně vyšší byly letos v lednu také ceny některých mléčných výrobků, vína, těstovin nebo některých druhů zeleniny. Výrazněji proti loňskému lednu naopak zlevnily vejce a pečivo. Vyplývá to z údajů o průměrných cenách v obchodech, které dnes zveřejnil Český statistický úřad.
Proti listopadu, kdy Česká národní banka přikročila s cílem oslabit korunu k devizovým intervencím, některé potraviny zdražily o jednotky procent. Potravinářská komora počátkem letošního roku uvedla, že v tomto roce očekává zvyšování cen v důsledku intervencí v rozmezí pěti až osmi procent. Týkat se to má zejména výrobců, kteří značnou část surovin pro svou produkci dováží, například menších výrobců cukrovinek a některých zpracovatelů masa.
Cena brambor se v lednu zvýšila proti loňsku o 40,6 procenta, kilogram se nyní prodává v průměru za 17,50 Kč. Je to zřejmě dáno úrodou, která byla loni v České republice nejnižší od dvacátých let minulého století, odkdy se údaj sleduje. Důvodem zhruba pětinového poklesu sklizně proti roku 2012 bylo podle bramborářů nepříznivé počasí.
Z mléčných výrobků se o víc než čtvrtinu zvedly ceny eidamské cihly, skoro o pětinu zdražily bílé jogurty a o 12,5 procenta máslo. Samotné mléko se podle statistiků prodává proti loňsku dráž zhruba o 2,4 procenta, litr v průměru za 19,80 Kč. Stejným tempem jako máslo zdražily vaječné těstoviny, ceny vína se zvýšily o necelých devět procent. Více lidé platí také za papriky o víc než pětinu a za rajčata, jejichž průměrná cena vzrostla o 16,6 procenta.
Naopak o 15 procent klesla cena vajec, podle statistiků se desetikusové balení nyní prodává v průměru zhruba za 30 korun. O desetinu zlevnilo bílé pečivo. Ceny masa, mouky nebo cukru se proti počátku loňska v lednu téměř nezměnily.*