Ministerstvo zemědělství očekává v letošním posledním kvartále další nárůst výroby vepřového masa. Jeho produkce vzrostla podle dnešních údajů Českého statistického úřadu (ČSÚ) ve třetím čtvrtletí meziročně o 1,6 procenta na 51 586 tun, cena prasat pak meziročně stoupla o 24,4 procenta na 44,49 Kč/kg jatečně upraveného těla. Za stoupající výrobou drůbežího masa, u nějž ve třetím čtvrtletí stoupla meziročně výroba o 4,8 procenta, stojí mimo jiné i letošní delší grilovací sezona, řekl mluvčí ministerstva Vojtěch Bílý.
"Údaje ČSÚ týkající se sektoru vepřového masa potvrzují prognózy ministerstva. V souvislosti s nákazovou situací afrického moru prasat v Číně a zvýšenou poptávkou po této komoditě došlo již v druhém čtvrtletí tohoto roku k růstu tuzemských cen zemědělských výrobců," uvedl Bílý. U drůbeže pak kromě příjemného počasí na grilování stojí podle něho mimo jiné tradiční svátky, při kterých se drůbež hojně jí, ale také nízká cena komodity a snadná kuchyňská úprava.
ČSÚ také zveřejnil údaje o nákupu mléka, který stoupl o jedno procento na 746,8 milionu litrů. Stát považuje situaci za stabilní. "V produkci docházelo od počátku roku k poklesu v dodávkách mléka, od srpna se začala situace zlepšovat a rostoucí trend pokračuje i v následujících měsících. Cena je stabilní, nachází se nad výrobními náklady, což považujeme za pozitivní," řekl Bílý.
Výrazný přebytek zahraničního obchodu s mlékem a mléčnými výrobky se dále podle ČSÚ zvýšil na 227 800 tun. Výsledek byl nejvíce ovlivněný výrazně nižším dovozem mléka, smetany a zakysaných mléčných výrobků a zároveň mírným navýšením vývozu mléka a smetany. Na obchodu s mlékem a mléčnými výrobky se nejvíce podílely Německo a Slovensko v obou směrech, na dovozu také Polsko a vývozu Itálie. "Co se týká dovozu a vývozu, zvýšil se objem vývozu smetany a konzumního mléka, naopak se snížil vývoz mléka v cisternách k dalšímu zpracování. Důvodem mohou být nižší ceny v zahraničních mlékárnách," uzavřel mluvčí.*
Už se moc těším na jarní grilování. S manželem jsme totiž koupili na https://www.grilguru.cz/udirny docela výhodně udírnu, a tak se těšíme na to, až si uděláme nějaký ten bůček. Máme i kamaráda, který dělá vynikající sýry, a tak ho určitě pozveme na víkend na chatu. Už aby zase bylo léto. Ten podzim mě deptá.