O farmářské máslo je po zdražení v obchodech větší zájem

Rostoucí ceny průmyslově vyráběného másla na pultech tuzemských obchodů přispěly k vyšší poptávce po farmářském másle, které se mnoha lidem zdálo dříve moc drahé. Vyplývá to z ankety ČTK. Máslo v obchodech se nyní prodává za víc než 50 korun za 250 gramů a podle odhadů ještě do Vánoc poroste. Cena másla z farmy, které většinou mívá větší obsah tuku, je stále o něco vyšší - někde ho prodávají za 54 korun, někde stojí čtvrt kilogramu i přes 70 korun.

Například rodinná farma Pod Lipou z Rokytnice v Orlických horách má máslo stále vyprodané. "Másla bychom prodali i více, ale smetanu potřebujeme i do jiných výrobků," řekl rokytnický farmář Jiří Pácha. Doslova nával zájemců o máslo zažívá v poslední době i majitel biofarmy v Rožnově pod Radhoštěm na Vsetínsku Miroslav Horut. "Lidé teď volají jako šílení, dřív jim biomáslo přišlo drahé, teď by ho každý chtěl. Rozdíl mezi biomáslem a máslem ze supermarketu je teď už jen pár korun," řekl Horut. "Loni jsme prodávali v naší prodejně čtyři až šest kilogramů za víkend a teď 60 až 70 kilogramů," uvedl František Mikoláš, který hospodaří v Krhanicích na Benešovsku.

Mlékárna Madeta, největší zpracovatel mléka v zemi, zaznamenává meziročně dvojnásobnou poptávku po másle. Ředitel firmy Milan Teplý přitom odhaduje, že máslo může stát před Vánoci až 70 korun, poté očekává pokles ceny na 45 korun. Největší vliv na cenu másla má podle něj cena smetany, která je 89 korun za kilogram, což je meziročně více než dvojnásobný nárůst. Podle předsedy Českomoravského svazu mlékárenského Jiřího Kopáčka cenu zvedá vysoká poptávka. Vzhledem k nynějším výkupním cenám mléka by se ale maloobchodní cena másla měla pohybovat kolem 45 korun, tvrdí.*

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 ČTK. Profi Press, s.r.o. využívá zpravodajství z databází ČTK, jejichž obsah je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování tohoto obsahu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu ČTK výslovně zakázáno.
crossmenuchevron-down