Podle studie změny klimatu způsobí, že se na jižní Moravě bude dařit červenému vínu
Změny klimatu povedou k tomu, že na jižní Moravě bude možné pěstovat odrůdy vinné révy typické pro výrobu červeného vína. V současnosti je pro region typické bílé víno, které v ČR podle dřívějších průzkumů preferují přes tři čtvrtiny konzumentů. Vyplývá to z výzkumu, o kterém informovala Fakulta podnikohospodářská Vysoké školy ekonomické v Praze. Spolupracovala na něm také Česká zemědělská univerzita (ČZU) a Ústav výzkumu globální změny Akademie věd ČR.
Výzkumníci uvedli, že za posledních 60 let vzrostla průměrná teplota na Moravě o 1,5 stupně Celsia a podle předpovědí odborníků bude oteplování pokračovat. V ČR se to bude podle nich projevovat hlavně v letních měsících delšími vlnami veder beze srážek.
Vinaři jsou spokojenější, ale změna klimatu s sebou nese i negativní projevy
Vědci poukázali na to, že přestože vinaři jsou se současnou klimatickou situací spokojenější, změna klimatu se sebou nese i negativní projevy. A to například v podobě prudkých dešťů, které přerušují dlouhé vlny sucha, což neprospívá pro Moravu typickému bílému vínu. Intenzivní deště vedou k většímu riziku plísňových onemocnění. Málo srážek v době růstu vede zase k nedostatku dusíku v půdě, což vínu zabraňuje správně fermentovat a získat kvalitní aroma, uvádí studie.
"Pole všech modelů a prognóz vychází, že jižní Morava, která je typicky jednou z nejteplejších oblastí v republice, bude s dalším růstem teplot také nejvhodnějším regionem pro pěstování červeného vína, spíš než toho bílého, jak je tomu nyní a pro co je nejvíce známá," uvedla první proděkanka Provozně ekonomické fakulty ČZU Lucie Severová, která vedla výzkumný tým. Výsledky studie otiskl vědecký časopis Heliyon z nakladatelství Elsevier. Vědci dále uvedli, že změny klimatu mohou vést proto k tomu, že čeští vinaři nemusí hypoteticky být v budoucnu schopní pokrýt domácí poptávku po bílém víně v takové míře jako doposud. Připomněli také, že v ČR se vypije většina domácí produkce vína i navzdory vyšší ceně. Řešením může být zakládání nových vinic v místech, kde se bude odrůdám vhodným pro bílé víno dařit lépe. "I pokud se bude produkce českého vína zvyšovat, tak lze celkem s jistotou předpokládat, že půjde na odbyt, protože poptávka po něm dnes výrazně převyšuje nabídku," řekl spoluautor studie Roman Svoboda z ČZU.
Střední Morava by mohla být vhodná pro pěstování odrůd pro bílé víno
Studie uvedla, že například ve střední Moravě by podle několika klimatických modelů mohly již v následujících desetiletích být ideální podmínky pro pěstování pěti odrůd révy vhodných pro produkci bílého vína. Z modelů vyplývá, že růst teploty o dva stupně Celsia by mohl také postupně vytvořit ideální podmínky pro pěstování Merlotu typického pro produkci červeného vína v Českém středohoří.*
Tento web používá soubory cookie, abychom vám mohli poskytnout tu nejlepší možnou uživatelskou zkušenost. Informace o souborech cookie se ukládají ve vašem prohlížeči a plní funkce, jako je rozpoznání vás, když se vrátíte na naši webovou stránku, a pomáhají našemu týmu pochopit, které části webu jsou pro vás nejzajímavější a nejužitečnější.
Nezbytně nutné soubory cookies
Nezbytně nutný soubor cookie by měl být vždy povolen, abychom mohli uložit vaše preference nastavení souborů cookie.
Pokud tento soubor cookie zakážete, nebudeme moci uložit vaše preference. To znamená, že při každé návštěvě těchto webových stránek budete muset soubory cookies znovu povolit nebo zakázat.
Analytické soubory cookie
Tyto soubory cookie nám umožňují počítat návštěvy a provoz, abychom měli přehled o tom, které stránky jsou nejoblíbenější a jak se na našem webu návštěvníci pohybují. Veškeré informace, které tyto soubory cookie shromažďují, jsou agregované, a tedy anonymní.
Povolte prosím nejprve nezbytně nutné soubory cookies, abychom mohli uložit vaše preference!