Potravináři v Libereckém kraji se mohou hlásit do soutěže o výrobek roku

Potravináři v Libereckém kraji se mohou hlásit do soutěže o výrobek roku, kraj vyhlásil 21. ročník. Přihlášky do soutěže o Výrobek roku Libereského kraje je možné podávat do 1. dubna Agrárnímu poradenskému a informačnímu centru Libereckého kraje (APIC). Ocenění pořadatelé předají na Krajských dožínkách 6. září v Brništi na Českolipsku, řekl novinářům náměstek hejtmana Jiří Klápště (Spolu). Loni porota posuzovala 123 produktů od 35 výrobců.

"Považuji tuto tradiční soutěž za důležitou podporu našich potravinářů a zemědělců. Nejde jen o předání ocenění, ale především o zvýšení povědomí o místní produkci potravin a zemědělských produktů a o to, že cesta od výrobce k zákazníkovi může být krátká a potraviny nemusí cestovat přes půlku světa," doplnil Klápště.

Soutěž pro všechny

Do soutěže se mohou přihlásit fyzické osoby oprávněné k podnikání nebo právnické osoby bez ohledu na velikost, tím se krajská soutěž liší od soutěže Regionální potravina organizované ministerstvem zemědělství, kam se mohou hlásit jen malí a střední výrobci. Omezení je tam víc, třeba 70 procent použitých surovin musí být z kraje, takové omezení u Výrobku Libereckého kraje není, díky tomu bývá přihlášených až o pětinu víc. Loni tak mohla získat ocenění čokoládová pralinka z Jablonce s rakytníkem z Turnova a levandulí z Raspenavy, i když je z více než poloviny vyrobená ze švýcarské čokolády.

Ocenění pro pekárnu

 Značku Výrobek Libereckého kraje získal loni pro svůj žitný chleba Lukáš Mašek z Hamrovské řemeslné pekárny. Od roku 2022 nese stejné označení i jeho pšeničnožitný chleba, i letos se pekárna plánuje do soutěže přihlásit. "Ocenění Výrobek roku Libereckého kraje nám pomáhá s propagací našeho pekařství a pro naše zákazníky je to potvrzení vysoké kvality našich výrobků," řekl na dotaz Mašek. I díky propagaci podle něj výroba roste a přibývá zákazníků, kteří si do malé pekárny ve Velkých Hamrech na Jablonecku pro chleba, pečivo a zákusky rádi zajedou.*

 

 

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2025 ČTK. Profi Press, s.r.o. využívá zpravodajství z databází ČTK, jejichž obsah je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování tohoto obsahu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu ČTK výslovně zakázáno.
crossmenuchevron-down