Potravinová banka Karlovarského kraje přerozdělila za rok svého fungování více než 17 tun potravin. Zásoby jídla i drogistického zboží putovaly charitativním a neziskovým organizacím, například azylovým domům, nízkoprahovým centrům nebo noclehárnám. V tiskové zprávě o tom dnes informoval ředitel potravinové banky Milan Hloušek.
Poptávka je podle ředitele především po masových konzervách, paštikách, uzeninách a základních potravinách, ze kterých se dá snadno připravit jídlo nebo se dají konzumovat i přímo bez tepelné úpravy. Právě polévky, hotová jídla a maso v konzervách patří v potravinové bance k nejvíce nedostatkovému zboží. Chybí ale také kompoty, med či marmelády. Dostatek je naopak prozatím těstovin, rýže, mléka a mouky.
Momentálně jsou ve skladech potravinové banky zhruba čtyři tuny potravin. Sklady významně pomohla zásobit loňská Národní potravinová sbírka. Potraviny do banky ale zdarma poskytují také soukromé firmy. Pravidelným dodavatelem potravin je i pobočka velkého obchodního řetězce v Karlových Varech.
Cílem potravinové banky je získávat zdarma přebytky produkce zemědělského i potravinářského průmyslu nebo neprodejné, ale poživatelné potraviny. Kromě toho shromažďuje zboží při veřejných sbírkách potravin v supermarketech či ve školách. Potravinovou banku Karlovarského kraje založily v roce 2015 regionální neziskové a charitativní organizace Pomoc v nouzi, Armáda spásy a Farní charita.*