Prodejci burčáku loni dodržovali zákonná nařízení, nevyhověly pouze dva vzorky
Prodejci burčáku a částečně zkvašeného hroznového moštu loni vesměs dodržovali zákonná nařízení. Při kontrolách našla Státní zemědělská a potravinářská inspekce pouze dva vzorky, které právním předpisům při hodnocení v laboratoři nevyhověly. Uvedl to v tiskové zprávě mluvčí inspekce Pavel Kopřiva. Trend je podle něj pozitivní, i v minulých letech nebyl počet nevyhovujících vzorků vysoký.
Vloni bylo provedeno 296 kontrol na 246 prodejních místech
Kontrol provedli inspektoři v loňské sezoně 296 na 246 prodejních místech, vzorek pro kontrolu v laboratoři odebrali ve 44 případech. V nevyhovujících případech vždy šlo o částečně zkvašený hroznový mošt (nápoj z hroznů nepocházejících z Česka) a v obou případech vzorky neobsahovaly odpovídající množství alkoholu. Podle Kopřivy tak byl burčák nabízený buď v příliš rané, nebo naopak příliš pozdní fázi kvašení. "Dále inspektoři při kontrolách zjistili chybějící nebo neplatné průvodní doklady, neodpovídající vedení evidenčních knih, nedostatečnou hygienu prodeje nebo propagaci nápoje jako burčák, přičemž se jednalo o nápoj nepocházející z Česka," uvedl Kopřiva. S prodejci, kteří neměli vše v pořádku, zahájila inspekce správní řízení o uložení sankce. Inspektoři kontrolovali prodejce i výrobce, zejména ty, jejichž šarže v minulosti nevyhověly, a také nové a dosud neprověřené prodejce, u nichž převládá stánková forma prodeje. Kontroly se dělají také na základě podnětů spotřebitelů. Předloni nevyhovělo požadavkům šest vzorků, v roce 2022 to byly čtyři vzorky, v roce 2021 jediný, v roce 2020 nevyhovělo pět vzorků.
Inspektoři se zaměřují na senzorické požadavky i odpovídající dokumentaci
Při kontrolách se inspektoři zaměřují na senzorické požadavky, tedy chuť, vůni a barvu nápoje, řádné označení, odpovídající průvodní dokumentaci dokládající původ zboží a hygienu prodeje. Při odběru vzorku laboratoř potravinářské inspekce v Brně prostřednictvím hodnot izotopových poměrů stabilních izotopů vodíku měřených na nukleární magnetické rezonanci a izotopových poměrů stabilních izotopů kyslíku a uhlíku měřených na hmotnostním spektrometru prověřuje geografický původ hroznů, ze kterých byl burčák vyroben. Dále je sledována například přítomnost syntetických barviv, alkoholu z přidaného cukru, množství přidané vody, obsah alkoholu či obsah oxidu siřičitého.*
Tento web používá soubory cookie, abychom vám mohli poskytnout tu nejlepší možnou uživatelskou zkušenost. Informace o souborech cookie se ukládají ve vašem prohlížeči a plní funkce, jako je rozpoznání vás, když se vrátíte na naši webovou stránku, a pomáhají našemu týmu pochopit, které části webu jsou pro vás nejzajímavější a nejužitečnější.
Nezbytně nutné soubory cookies
Nezbytně nutný soubor cookie by měl být vždy povolen, abychom mohli uložit vaše preference nastavení souborů cookie.
Pokud tento soubor cookie zakážete, nebudeme moci uložit vaše preference. To znamená, že při každé návštěvě těchto webových stránek budete muset soubory cookies znovu povolit nebo zakázat.
Analytické soubory cookie
Tyto soubory cookie nám umožňují počítat návštěvy a provoz, abychom měli přehled o tom, které stránky jsou nejoblíbenější a jak se na našem webu návštěvníci pohybují. Veškeré informace, které tyto soubory cookie shromažďují, jsou agregované, a tedy anonymní.
Povolte prosím nejprve nezbytně nutné soubory cookies, abychom mohli uložit vaše preference!