Prodejci burčáku si dávají větší pozor

Prodejci burčáku a částečně zkvašeného hroznového moštu si většinou dávají pozor, aby měli všechno v pořádku. Inspektoři Státní zemědělské a potravinářské inspekce (SZPI) nacházejí většinou drobné prohřešky a kontrolou v laboratoři neprojde každoročně do deseti vzorků, řekl při kontrolách v Brně novinářům mluvčí SZPI Pavel Kopřiva. Letos už však našli jednoho prodejce, který za burčák vydával nápoj z maďarských hroznů.

Letošní burčáková sezona začala kvůli pozdějšímu dozrávání hroznů o dva až tři týdny později, proto kontroly začaly až na přelomu srpna a září. "Zatím proto nemáme výsledky z laboratoře, protože vzorky je potřeba nechat přirozeně prokvasit, což trvá až šest týdnů," řekl Kopřiva. Zatím inspekce udělala letos 94 kontrol a vzorek odebrala ve 24 případech. Dvacetkrát také přišla na porušení právních předpisů, které se týkají označování. Pouze jeden případ lze označit za velmi závažný.
"Prodejce totiž označil částečně zkvašený hroznový mošt za burčák. Tak lze označit pouze nápoj z hroznů vypěstovaných v Česku, ale tento byl z maďarských hroznů. Je to nepřípustné a nežádoucí i proto, že spotřebitel upřednostňuje nápoj původem z českých či moravských hroznů. Naštěstí je to poměrně ojedinělý výstřelek," uvedl Kopřiva. Inspekce už s prodejcem zahájila správní řízení o uložení pokuty, která se v takovém případě podle Kopřivy pohybuje v řádech desetitisíců korun. Její přesná výše závisí i na objemu prodaného nápoje, délce prodeje a na tom, zda jde o první či opakovaný prohřešek. "Pokuta nesmí být likvidační, ale musí být citelná a výchovná," řekl Kopřiva.*

Napsat komentář

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2022 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down