Restaurace, o které mluvil ministr Toman kvůli polskému masu, se chce bránit

Ministr zemědělství Miroslav Toman novinářům řekl, že v pražské restauraci U Moťáka bylo v rámci prošetřování kauzy polského hovězího nalezeno 31 kilogramů masa označeného za české. Státní veterinární správa uvedla, že u masa nebylo možné dohledat původ a datum zamražení, proto veterináři nařídili likvidaci masa. Karlínský podnik zvažuje právní kroky vůči ministerstvu zemědělství, slovy ministra v souvislosti s problematickým polským hovězím se cítí podle svého jednatele Romana Motovského poškozen.

Toman  mluvil o tom, že některé luxusní pražské restaurace, které odebíraly hovězí z problematických polských jatek, je následně vydávaly za argentinské a účtovaly si tisícikorunu za porci. Toto tvrzení na tiskové konferenci označil za „příklad“. Na dotaz novinářů pak zmínil jen restauraci U Moťáka v pražské Sokolovské ulici. Ta přes oběd nabízí klasické „hotovky“ a stálé menu nevybočuje z průměrných pražských cen. Veterináři v tiskové zprávě sdělili, že se v této restauraci nejednalo jenom o hovězí maso – zajistili necelých deset kilogramů neoznačeného vepřového, necelý kilogram kuřecího a krůtího ořezu, kilogram mletého masa, přes dva kilogramy krůty a dále pak masa označená jako daněk, jelen či losos. Hovězího masa, které bylo neoznačené, našli veterináři 9,56 kilogramu. Podniku hrozí pokuta až 50 milionů korun.
„Hovězí, o kterém se mluví, dodává firma Gaube. Nevěděli jsme, že jde o maso z Polska,“ řekl jednatel restaurace Motovský. Zdůraznil, že maso na základě kontroly veterinářů zlikvidovali, k zákazníkům se žádné nedostalo. Odmítl také, že by maso z Polska zaměňovali v restauraci za argentinské. „Argentinské maso bereme úplně od jiné firmy,“ uvedl Motovský. Hovězí maso z Polska používají například do guláše. Nyní zvažuje právní kroky proti ministerstvu zemědělství. „Cítíme se poškozeni. Už jsem mluvil se svým právníkem a zvažujeme okamžité právní kroky,“ dodal jednatel.*

 

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *