Sklizeň cukrovky v Královéhradeckém kraji bude letos téměř o desetinu nižší
Sklizeň cukrové řepy v Královéhradeckém kraji letos zřejmě meziročně klesne téměř o deset procent na 700 000 tun z loňských 767 000 tun. Důvodem je nižší hektarový výnos a také zmenšení ploch polí s cukrovkou. Vyplývá to z posledního odhadu sklizně podzimních plodin k polovině září, který provedl Český statistický úřad.
Zemědělci v Královéhradeckém kraji tradičně patří mezi největší pěstitele cukrovky v zemi. Z regionu pochází téměř pětina republikové produkce cukrové řepy. Větší plochy cukrovky budou letos sklízet jen farmáři ze Středočeského kraje. Očekávaný pokles sklizně cukrovky v Královéhradeckém kraji je dán především snížením hektarového výnosu o osm procent na 64,2 tuny. Plochy oseté cukrovou řepou letos v kraji meziročně klesly o půl procenta na 10 907 hektarů. Cukrovka z hradeckého regionu míří hlavně do cukrovaru v Českém Meziříčí na Rychnovsku, který patří společnosti Tereos TTD z Dobrovice na Mladoboleslavsku. Meziříčský cukrovar je jediným na východě Čech. Po dobrovickém provozu s denní zpracovatelskou kapacitou 15 000 tun je s kapacitou 8000 tun řepy druhým největším v zemi. Ročně vyrobí asi 150 000 tun cukru, což je asi 40 procent roční spotřeby cukru v ČR.
Řepná kampaň
Řepnou kampaň skupina Tereos TTD zahájila ve třetím týdnu v září, potrvá zhruba do poloviny ledna. V předchozí kampani vyrobily oba cukrovary 346 000 tun cukru. Na podobné úrovni se pohybují i letošní odhady, uvedla společnost. Podle mluvčího společnosti Jakuba Hradiského by měla být letošní kampaň kratší než loni, kdy byla rekordně dlouhá. V cukrovaru Dobrovice trvala 138 dní, v cukrovaru České Meziříčí 149 dní.
Nižsší sklizeň
V celé ČR by měla sklizeň cukrovky letos meziročně klesnout o sedm procent na 3,76 milionu tun. Výnos by měl klesnout přibližně o osm procent na 64 tun na hektar. Osevní plocha 58 803 hektarů je proti loňsku o jedno procento vyšší. V Česku, které je dnes pátým největším výrobcem cukru v Evropské unii, je sedm cukrovarů. V minulé kampani vyrobily přes 588 000 tun cukru. Podstatná část cukru jde na export, v ČR se spotřebuje asi 350 000 tun.
Tento web používá soubory cookie, abychom vám mohli poskytnout tu nejlepší možnou uživatelskou zkušenost. Informace o souborech cookie se ukládají ve vašem prohlížeči a plní funkce, jako je rozpoznání vás, když se vrátíte na naši webovou stránku, a pomáhají našemu týmu pochopit, které části webu jsou pro vás nejzajímavější a nejužitečnější.
Nezbytně nutné soubory cookies
Nezbytně nutný soubor cookie by měl být vždy povolen, abychom mohli uložit vaše preference nastavení souborů cookie.
Pokud tento soubor cookie zakážete, nebudeme moci uložit vaše preference. To znamená, že při každé návštěvě těchto webových stránek budete muset soubory cookies znovu povolit nebo zakázat.
Analytické soubory cookie
Tyto soubory cookie nám umožňují počítat návštěvy a provoz, abychom měli přehled o tom, které stránky jsou nejoblíbenější a jak se na našem webu návštěvníci pohybují. Veškeré informace, které tyto soubory cookie shromažďují, jsou agregované, a tedy anonymní.
Povolte prosím nejprve nezbytně nutné soubory cookies, abychom mohli uložit vaše preference!