Sklizeň vinných hroznů klesla

Sklizeň vinných hroznů v České republice loni meziročně klesla o 15 procent na 63 533 tun. Vyplývá to z údajů, které na svém webu dnes zveřejnil Český statistický úřad. Podle výkonného ředitele Svazu vinařů ČR Martina Půčka dosáhne produkce vína z aktuální sklizně zhruba 500 000 hektolitrů, přibližně o čtvrtinu méně než v předchozím roce.

"Bylo to způsobeno nepříznivým průběhem počasí před dozráváním," dodal Půček. Podle dřívějších vyjádření vinařů výrazné deště v srpnu a září zapříčinily hnilobu hroznů. Ta byla v některých případech extrémně rychlá, hrozny shnily i za tři dny.  Pěstitelé v Čechách a na Moravě podle ČSÚ loni sklízeli hrozny z 15 783 hektarů, zhruba o 130 ha větší plochy než v roce 2013. Hektarový výnos činil 4,03 tuny, proti předloňsku byl nižší o 0,74 tuny.
"Vína jsou daleko lehčí, jsou poměrně velmi aromatická a mají vyšší obsah kyselin," charakterizoval loňskou úrodu Půček. Vína budou podle něj pravděpodobně déle ležet, než půjdou do láhví. Sklepmistři budou zároveň muset obsah kyselin snížit. Evropská komise koncem loňského října udělila vinařům z Česka a několika dalších zemí výjimku pro přislazování. Nižší cukernatost hroznů ovlivňuje množství alkoholu ve víně. Podle nařízení komise mohou členské státy EU žádat o možnost více obohatit vína o cukr v letech s mimořádně nepříznivým počasím.*

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2025 ČTK. Profi Press, s.r.o. využívá zpravodajství z databází ČTK, jejichž obsah je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování tohoto obsahu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu ČTK výslovně zakázáno.
crossmenuchevron-down
Přehled ochrany osobních údajů

Tento web používá soubory cookie, abychom vám mohli poskytnout tu nejlepší možnou uživatelskou zkušenost. Informace o souborech cookie se ukládají ve vašem prohlížeči a plní funkce, jako je rozpoznání vás, když se vrátíte na naši webovou stránku, a pomáhají našemu týmu pochopit, které části webu jsou pro vás nejzajímavější a nejužitečnější.