20.10.2025 | 09:10
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Sklizeň zrnových hybridů kukuřice v Bečvárech

Vážení pěstitelé zrnové kukuřice, v letošním roce máme opět jedinečnou možnost se setkat při sklizni zrnových hybridů kukuřice KWS v Bečvárech, kde testujeme zrnové kukuřice již přes 20 let. Přijďte si prohlédnout nové hybridy, které jsme pro vás připravili.

V rámci širšího programu, který bude probíhat přímo na poli, se dozvíte výsledky sklizně, na které si můžete tipovat a vyhrát zajímavé ceny.

Novinky a další zajímavé hybridy

V letošním roce můžete vidět novinku velmi raného zrnového sortimentu Amalkeo s FAO 230. Jedná se o dvouliniový hybrid s typem zrna koňský zub a je určen pro produkci suchého zrna v teplé BVO, OVO a chladnější ŘVO. Jedná se o jedinečný velmi raný zrnový hybrid, který umožní ekonomicky výhodné pěstování zrnové kukuřice i v okrajových oblastech, kde doposud zrnová kukuřice neměla rozšíření. Rostliny jsou rovnoměrně zrající s výborným zdravotním stavem. Amalkeo se vyznačuje výbornou ročníkovou stabilitou a rychlým uvolňováním vody ze zrna. Dalším zajímavým zrnovým hybridem je Arturello (FAO 250), který je určen pro OVO a ŘVO ale velmi dobrých výsledků dosahuje i v KVO, kde může být hybridem pro velmi rané sklizně s nízkou sklizňovou vlhkostí. V raném sortimentu zrnových hybridů je možné si prohlédnout hybrid Nataelo (FAO 270) s využitím převážně pro teplé OVO a ŘVO, kde dosahuje nejvyšších výnosů. V sortimentu středně raných hybridů, které jsou vhodné pro ŘVO, je zde široké portfolio hybridů, které se navzájem doplňují. Jedná se o hybridy Calixto (FAO 290), KWS Exceptio (FAO 300) a Determino (FAO 310). Hybridy KWS Exceptio a Determino jsou novinky pro letošní rok, které najdou své uplatnění nejen v ŘVO, ale i v KVO.

Informace z našich pozorování

V loňském i letošním roce jsme odebírali vzorky zrna kukuřice na vlhkost a níže vám přinášíme podrobné informace z našich pozorování. V roce 2024 byly do sledování zařazeny vybrané hybridy, které patří mezi průřez portfolia hybridů KWS vhodných pro řepařskou výrobní oblast s FAO od 240 do 340. Byly provedeny tři odběry vzorků (graf 1) a to 18. 9. 2024, 27. 9. 2024 a 4. 10. 2024. V prvním termínu je možné pozorovat nejvyšší obsahy vlhkosti zrna se svým minimem na úrovni 26,2 % a maximem 36,2 %, což je 10 % rozdílu na 100 jednotek FAO. Je třeba brát v potaz, že hybrid KWS Editio je typem zrna mezityp, ostatní sledované hybridy jsou typu koňský zub, který lépe uvolňuje vodu ze zrna. V dalším termínu (27. 9. 2024) byl již obsah vody v zrnu redukován na úroveň 24,1 až 33 %. Během týdne zrno ztratilo asi 2–3 % vlhkosti. V posledním termínu odběru, který byl 4. 10. 2024, byla vlhkost zrna mezi 23–28,7 %, což je opět velmi pěkný pokles vlhkosti zrna. Pokud pro každou křivku obsahu vlhkosti vytvoříme lineární trend, můžeme vidět nádherné rozdíly mezi jednotlivými odběry. Velmi zajímavé hodnoty je možné sledovat u hybridu Arturello, který má velmi rychlé uvolňování vody ze zrna a dosahuje nejnižší sklizňové vlhkosti, a to již od prvního odběru v polovině září. Tento hybrid je možné využít pro časnou sklizeň a klidné založení nových porostů ozimů po zrnové kukuřici. V roce 2025 byly opět vybrány hybridy vhodné pro řepařskou výrobní oblast a rovněž byly provedeny tři odběry vzorků na vlhkost. Víme, že letošní rok je velmi odlišný s rokem 2024, a pokud porovnáme sumu efektivních teplot (SET), zjistíme, že rozdíly jsou velké (viz tabulka), v každém odběru se pohybují přibližně o 177 °C SET. Tato hodnota odpovídá přibližně rozdílu tří týdnů intenzivní vegetace, které v letošním roce chybí. Tomu odpovídá i průběh uvolňování vody ze zrna v tomto roce. V grafu 2 se můžeme podívat na jednotlivé odběry a vývoj vlhkosti u různých hybridů s FAO 230 až 310. Nejranějším hybridem je novinka Amalkeo s FAO 230. V prvním termínu odběru vzorků (16. 9. 2025) byla vlhkost u všech hybridů v rozmezí od 31,2 do 37,1 %, v druhém termínu (26. 9. 2025) byla vlhkost 29,8 až 36,3, což byl pokles vlhkosti zhruba o 1,5 % a ve třetím odběru (3. 10. 2025) byla vlhkost od 24,4 do 31,5 % a opět se jednalo o pokles, a to přibližně 5 % během jednoho týdne. Nejnižší vlhkosti v průběhu všech odběrů dosáhl nejranější hybrid Amalkeo s typem zrna koňský zub, rovněž hybrid Arturello vykázal i v letošním roce velmi pěknou dynamiku uvolňování vody ze zrna, byť je o něco pomalejší než v předcházejícím roce.

Z uvedených výsledků si může každý vytvořit svůj názor na dynamiku uvolňování vody ze zrna. Tento proces je velmi důležitý pro dosažení dobré ekonomiky při pěstování kukuřice na zrno, nicméně to není jediný faktor a vždy jde ruku v ruce s výnosem zrna. Šlechtitelé zrnových hybridů KWS za posledních deset let dosáhli velkých úspěchů s vytvořením odrůd kukuřice, které kombinují vysoký výnos zrna a velmi dobrou dynamiku uvolňování vody ze zrna. Toto již oceňují zákazníci KWS ve státech, kde zrnová kukuřice hraje prim (Rumunsko, Bulharsko, Chorvatsko, Srbsko, Maďarsko, Slovensko) a podíl zrnové kukuřice KWS na jednotlivých trzích neustále roste. To je známka toho, že pěstitelé jsou s hybridy KWS spokojení a každý rok zasévají více hybridů KWS. Věřím tomu, že pokud si vyzkoušíte nové hybridy KWS na polích v Čechách, na Moravě i ve Slezsku, tak budete rovněž spokojení. Pro výběr vhodných hybridů neváhejte kontaktovat regionální obchodní zástupce KWS.*

Ing. Josef Maňásek, Ph.D.,
produktový manažer
KWS OSIVA s. r. o.

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2025 ČTK. Profi Press, s.r.o. využívá zpravodajství z databází ČTK, jejichž obsah je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování tohoto obsahu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu ČTK výslovně zakázáno.
crossmenuchevron-down
Přehled ochrany osobních údajů

Tento web používá soubory cookie, abychom vám mohli poskytnout tu nejlepší možnou uživatelskou zkušenost. Informace o souborech cookie se ukládají ve vašem prohlížeči a plní funkce, jako je rozpoznání vás, když se vrátíte na naši webovou stránku, a pomáhají našemu týmu pochopit, které části webu jsou pro vás nejzajímavější a nejužitečnější.