Spotřeba potravin včetně ztrát a odpadů byla loni v České republice rekordní, činila 796,5 kilogramu na obyvatele. Proti roku 1993 se zvýšila o 65,5 kilogramu. Meziročně vzrostla o 6,9 kilogramu, více se konzumovalo například maso. Na tiskové konferenci to dnes řekla vedoucí oddělení statistiky zemědělství a lesnictví Českého statistického úřadu Renata Vodičková. Upozornila na to, že odpady a ztráty činí až třetinu spotřeby.
V loňském roce podle ní rostly mzdy, byla nízká nezaměstnanost a výdaje na potraviny a nealkoholické nápoje vykazovaly nejmírnější nárůst z výdajů domácností. "Historicky nejvyšší spotřeby na obyvatele bylo loni dosaženo u spotřeby rýže, a to 6,7 kilogramu, dále u drůbežího masa 29 kilogramů, sýrů 13,8 kilogramu, ostatních mléčných výrobků 35,2 kilogramu a jižního ovoce 37,5 kilogramu," uvedla. Naopak klesla spotřeba chleba, králičího masa, konzumního mléka nebo soli. Spotřeba masa loni vzrostla o procento na 83,2 kilogramu. Nejoblíbenější vepřové kleslo o 0,3 procenta na 43 kilogramů na osobu, spotřeba hovězího stoupla o 3,7 procenta na 9,1 kilogramu. Klesla i spotřeba spíše marginálního skopového, kozího a koňského masa, naopak o 9,4 procenta na zhruba kilogram stoupla loni spotřeba zvěřiny.*