On-line supermarkety zaznamenaly v důsledku omezení pohybu, kdy lidé až na výjimečné případy nesmějí od pondělí překračovat hranici svého okresu, nárůst prodejů. Prodejci tak zavedli opatření jako jeden nákup na zákazníka denně nebo zvýšení minimální ceny nákupu, řekli zástupci internetových supermarketů.

Košík.cz evidoval zvýšený počet objednávek už o víkendu, skokový nárůst nastal zhruba od neděle. V důsledku uzavření školek a prvních a druhých tříd základních škol podle mluvčího Košíku Františka Brože výrazně stoupl počet položek v nákupech. "Vozíme hodně ovoce, zejména citrusů a doplňků stravy a vitamínů. Takřka o pětinu vzrostl zájem o šokově zachlazená hotová jídla, výjimkou není ani předzásobení se porcemi pro několikačlennou rodinu na několik dnů, což byl v loňském roce vždy signál, že lockdown přitvrdil," uvedl Brož.
„Přestože Košík momentálně odbavuje mnohem více objednávek denně než loni v době panických nákupů v souvislosti s první vlnou pandemie, poptávku zvládá odbavovat díky zvýšení kapacity bez větších problémů," řekl dále Brož. Zvýšil ale minimální cenu objednávky z 500 na 800 korun.
Zvýšený zájem registruje ve všech městech, kde působí, především však v Praze, Rohlik.cz. "Proto, abychom mohli doručit potraviny všem, kteří mají zájem, udělali jsme dočasná opatření v omezení jeden nákup na zákazníka denně a zároveň jsme dočasně zrušili doobjednávky," uvedla mluvčí e-shopu Zdeňka Svoboda Kuhnová. Doplnila, že zvyšují kapacity. Aktuálně podle Svobody Kuhnové Rohlik.cz navíc přikročil k limitu 35 položek na nákup. Položka znamená druh zboží jako houska, banán nebo konkrétní druh jogurtu, počet kusů omezen není a opatření se nevztahuje na členy Rohlík Premium.*

Rybaření a myslivost představují výjimku z opatření, které přijala vláda České republiky, a jsou povoleny. Rybáři mohou lovit po celou povolenou denní dobu lovu. Povolen je také společný i individuální lov za účelem plnění plánu lovu a předcházení škodám zvěří (např. společný lov spárkaté zvěře). Informuje o tom na svých webových stránkách Ministerstvo zeměděleství.

Myslivci a rybáři však musí dodržovat stanovená pravidla, která úřad úvádí.
Rybaření
Výkon rybářského práva představuje výjimku z opatření, které přijala vláda České republiky, a je tedy povolen. Rybáři mohou lovit po celou povolenou denní dobu lovu. Rybaření je vyňato i ze zákazu nočního volného pohybu osob, výkon rybářského práva je tedy možný i v době mezi 21:00 a 4:59. Zároveň není omezen výkon funkce rybářské stráže. Povoleny jsou i činnosti v rybářském revíru, které nelze odložit (např. zarybňování). Při výlovech rybníků v zastavěném území obce nemusí osoby provádějící výlov používat v rybníku ochranných prostředků dýchacích cest, jsou však povinny udržovat minimální rozestupy.
Myslivost
Výkon práva myslivosti představuje výjimku z opatření, které přijala vláda České republiky, a je tedy povolen.
Povolen je společný i individuální lov za účelem plnění plánu lovu a předcházení škodám zvěří (např. společný lov spárkaté zvěře). V případě společného lovu se musí dodržovat rozestupy a mít nasazené roušky. Přijatá opatření neumožňují konání společenských akcí před a po lovu. Zároveň není omezen výkon funkce myslivecké stráže.*

Uplynulý rok s koronavirem ovlivnil práci i zaměření kontrol Státní zemědělské a potravinářské inspekce (SZPI) či Státní veterinární správy (SVS). Na konferenci o jakosti potravin nazvané Ingrovy dny, kterou pořádá Mendelova univerzita, to řekli ředitelé obou institucí. Účastníci 47. ročníku konference se také poprvé sešli on-line.

Ředitel SZPI Martin Klanica ve svém příspěvku uvedl, že činnost jeho úřadu se soustředila na dodržování vládních opatření proti šíření koronaviru především v jarním období. "Dohlíželi jsme na to, zda jsou v obchodech k dispozici rukavice, dezinfekční prostředky a podobně. I přes jejich nedostatek v prvních týdnech a měsících se situace postupně zlepšovala. Management obchodníků se k tomu postavil čelem a velmi důsledně," sdělil Klanica.
Inspektoři se zaměřili také na kontroly internetových obchodů, kde zaznamenali závažné nedostatky. "Některé až brutálně zneužívaly obavy spotřebitelů o své zdraví a nabízely produkty, které slibovaly vyléčit cokoliv. Léčebná tvrzení ale u potravin nemají co dělat. Za rok 2020 jsme zjistili celkem 87 pochybení. Zaměřili jsme se také na rozvoz potravin ke spotřebitelům. U kurýrů nebo balení zboží jsme nenašli žádné nedostatky," dodal Klanica. Jeho úřad v loňském roce uložil pravomocně pokuty ve výši 96,6 milionu korun, pravomocně ukončil 2435 správních řízení.
Ústřední ředitel SVS Zbyněk Semerád na konferenci uvedl, že zvířata nejsou zdrojem covidové nákazy lidí, a proto je na jatkách nevyšetřují. "Prasata, skot a ptáci jsou prokazatelně imunní. Psi se mohou nakazit, ale virus nešíří. Vnímavé jsou kočkovité šelmy, lidoopi, norci, cibetky a křečci. Nejvíce postižení jsou norci, kde se kromě u nich na farmách objevily příznaky i u ošetřovatelů. Virus ale proniká do organizmu prostřednictvím buněk horních a dolních cest dýchacích, takže je málo pravděpodobné, že zdrojem koronaviru jsou potraviny," řekl Semerád.*

Firma Viscofan CZ, která vyrábí v Českých Budějovicích umělá střívka pro potravinářský průmysl, chce začít plošně testovat na koronavirus v pátek. Minulý týden otevřela společnost s 650 zaměstnanci testovací centrum v ordinaci, v areálu má nově i testovací kontejner. Každý zaměstnanec dostává na směnu dva respirátory. Firma dosud do opatření investovala přes osm milionů Kč, nyní to budou až tři miliony měsíčně. Uvedl to jednatel firmy Miloslav Kamiš.

V testovacím centru odebírá vzorky externí zdravotnický tým. Bylo otevřené v pátek, tento týden bude v pondělí a čtvrtek, testování je dobrovolné, zájem velký. "Chtěli jsme vědět čísla, je to 0,1 procenta, z 350 testů za pátek a pondělí vyšli čtyři pozitivní," řekl Kamiš. Testovat každý týden 650 zaměstnanců je podle něj logistická operace, která se musí naplánovat. Viscofan spustí ve středu systém, jak se budou zaměstnanci na testy hlásit. "K tomu jsme objednali a připravili testovací kontejner, který je už v areálu firmy připraven a ještě potřebuje nějaké drobné dovybavení. Plán je, že tam bude externí tým pravidelně testovat všechny zaměstnance podle toho, jak to bude zákon potřebovat. Chceme ho připravit tento týden, aby to bylo možné spustit v pátek," řekl jednatel. Není ale zastáncem plošného testování. Míní, že na Slovensku velký význam nemělo. Testování by měl podle něj zajistit stát. Opatření proti koronaviru zavedl Viscofan loni v lednu a nepřerušil je. Zaměstnanci dostávali ochranné pomůcky, víc se pracuje z domova, zavřené jsou sprchy, omezený počet míst v jídelnách. Do opatření dosud Viscofan investoval přes osm milionů Kč. Nově to budou kvůli testování a pomůckám dva až tři miliony měsíčně, jen za respirátory na dva měsíce pro zaměstnance půl milionu Kč. Každý pracovník dostává na směnu dva.*

 

Plzeňský Prazdroj začal své zaměstnance testovat na koronavirus už dříve, přijal také další opatření, která mají zabránit šíření nákazy. Roušky a respirátory nosí zaměstnanci už od loňského jara, stejně tak na jaře pivovar snížil pohyb a potkávání zaměstnanců, řekl mluvčí Plzeňského Prazdroje Zdeněk Kovář.

Kvůli zhoršující se epidemické situaci a přetížení nemocnic vláda od pondělí na tři týdny zpřísnila pravidla v zemi. Zaměstnavatelé budou mít povinnost své zaměstnance, kteří přicházejí do styku s jinými lidmi, vybavit ochrannými prostředky na každou směnu. Zaměstnanci si budou moci ochranný prostředek sundat jen, když budou sami. Ve firmách má začít zatím dobrovolné testování na koronavirus. Proplácet se budou čtyři testy na pracovníka za měsíc. Po první dobrovolné fázi bude později systém povinný.

"K testování zaměstnanců jsme přistoupili proaktivně ještě před zavedením povinnosti vládou. Zájem ze strany zaměstnanců je velký, všechny termíny, které jsme dosud ve spolupráci s naší závodní doktorkou nabídli, byly obsazené. V testování budeme pokračovat i nadále," řekl Kovář. Firma podle něj už od loňského jara maximálně snížila mobilitu a setkávání zaměstnanců. Lidé, jimž to charakter práce umožňuje, pracují z domova.  "V pivovarech máme nastavená přísná hygienická i bezpečnostní opatření s cílem ochránit naše zaměstnance, kteří musí docházet do práce," dodal.*

Jindřichohradecká likérka Fruko - Schulz, po Božkovu druhý největší výrobce tuzemského rumu v ČR, vyrobila loni 2,58 milionu litrů alkoholu, meziročně o třetinu méně. Největší pokles byl u tuzemáku. Tržby klesly o 30 procent, vzrostl však export do Číny. Při jarní koronakrizi prodala likérka několik desítek tisíc pětilitrových kanystrů dezinfekce, tržby za ni byly v milionech korun, pomohly vykrýt propady za nižší prodeje lihovin. Uvedl to ředitel firmy Josef Nejedlý.

Provozní zisk bude v jednotkách milionů. "Ve ztrátě nebudeme. Není to na žádné brečení, nepropustili jsme žádné zaměstnance. Být v dnešní době na nule je úspěch," řekl ředitel. Likérka, kterou vlastní ruský holding Ladoga, zaměstnává 85 lidí. Letos kvůli dopadům pandemie nezvýší platy. Na nižší výrobě se nejvíc odrazil propad v tuzemáku, jímž se odběratelé předzásobili v roce 2019 kvůli spotřební dani, která od loňského ledna stoupla. Zatímco předloni byl zájem rekordní, loni ho meziročně prodala likérka 1,4 milionu litrů, což je pokles o 42 procent. "Některé sklady byly předzásobené až na rok dopředu: máme odběratele, který odebral v listopadu 2019 zboží asi za pět milionů a v loňském roce nekoupil ani lahev, protože zásobuje gastro a restaurace byly půl roku zavřené," řekl Nejedlý. Firma dodává asi 65 procent nápojů pro maloobchod, 35 procent pro gastro provozy. Podle ředitele se na prodejích podepsalo i to, že jsou zavřené skiareály a sportoviště. V roce 2019 odvedla likérka na spotřební dani 336 milionů, loni 208 milionů korun. Likérka vyráběla loni dezinfekci, prodej se ale v posledních měsících téměř zastavil. "Na skladě ale máme ještě 6500 kanystrů. Už ji nepoužívají instituce, které jsou zavřené, braly ji od nás hlavně školy. Zjišťuji, jak se dá předělat na kapalinu do ostřikovačů, abych to prodal," řekl Nejedlý. Kvůli dopadům pandemie nyní likérka požádala o podporu z programu Ministerstva zemědělství Agricovid, jinak téměř žádnou vládní podporu nečerpala. Výrobní směny se nepotkávají, řidičům měří firma teploty. Likérce loni vzrostl export, vyváží pětinu výroby téměř do 40 zemí. Stoupá zájem o likéry v Číně. "Bez exportu by firma neexistovala, protože prodávat do tuzemských sítí tuzemák, na tom vyděláváme řádově desetníky a bitva na trhu je obrovská," řekl Nejedlý. Tuzemák tvoří asi polovinu výroby ve Fruko - Schulz. Rusko a Čína se podílí na exportu z 80 procent.*

Výstaviště Flora kvůli epidemii nového koronaviru zrušilo jarní etapu největší a nejstarší tuzemské květinové výstavy Flora Olomouc, kterou mělo hostit na konci dubna. Uspořádá pouze víkendové zahradnické trhy. Sdělila to ředitelka Výstaviště Flora Olomouc Eva Fuglíčková. Jarní etapa Flory byla kvůli koronaviru zrušena už loni, poprvé za 60 let její existence. Loni se konala pouze letní a podzimní varianta výstavy Flora.

Jarní etapu výstavy květin Flora Olomouc v několika pavilonech a okolních parcích každoročně navštěvují desítky tisíc lidí. Oblíbená je zejména mezi zahrádkáři, kteří na výstavě mohou před začátkem jarní sezony nakoupit sadbu a pomůcky.
"Jarní Flora se letos měla konat koncem dubna, ale vzhledem k vývoji pandemie koronaviru jsme nuceni výstavu zrušit. Situace se nevyvíjí dobře, počet nakažených lidí neklesá a výrazné rozvolňování přísných opatření se zatím nechystá. Netušíme tedy, kdy budeme moci pořádat velké akce typu Flora," uvedla Fuglíčková.
Součástí jarní výstavy bývají venkovní zahradnické trhy. "Klasická jarní výstava Flora se sice konat nebude, ale protože nechceme návštěvníky připravit o možnost nakoupit vše potřebné pro své zahrádky či balkony, rozhodli jsme se uspořádat alespoň víkendové zahradnické trhy, na které bude vstup zdarma," podotkla manažerka trhů Zuzana Chalupová.
Víkendové zahradnické trhy budou na přelomu dubna a května ve třech termínech v okolí pavilonu A ve Smetanových sadech. Nabídnou široký sortiment zeleninové a květinové přísady, semen, okrasných rostlin, školkařských výpěstků a zahradnických pomůcek a potřeb.*

Obnovení stálých kontrol na hranicích s Českou republikou a rakouskou spolkovou zemí Tyrolsko nijak neohrožuje dodávky potravin do Německa, hromadění zásob je proto nerozumné a nesolidární. V rozhovoru s médii to prohlásila německá ministryně výživy a zemědělství Julia Klöcknerová.

"Ke křečkování není jediný důvod," řekla Klöcknerová, podle které dodavatelské řetězce narušeny nebyly, a zásobování funguje. "Kdo i tak hromadí, chová se nejen nelogicky, ale také nesolidárně," uvedla.
Ministryně v rozhovoru poukázala na zkušenosti z loňského jara, kdy uzavřené hranice také nezpůsobily výpadky v zásobování potravinami. Upozornila rovněž, že německé opatření o zákazu přeshraniční přepravy se netýká dovozu potravin. Německo v úterý prodloužilo do 3. března nařízení, které zakazuje leteckým, autobusovým či železničním dopravců přepravovat do země cestující z oblastí s výskytem nebezpečných mutací koronaviru. Výjimka platí jen pro občany Německa, pro pasažéry, kteří v Německu žijí, a pro ty, kteří cestují z humanitárních důvodů. Za oblast s mutacemi Německo od neděle považuje Českou republiku a také rakouskou spolkovou zemi Tyrolsko.*

Výstaviště České Budějovice zrušilo kvůli koronaviru květnový stavební veletrh i tři konference. Akce plánované do vnitřních prostor měly být součástí veletrhu Hobby. Agrosalon Země živitelka zatím firma připravuje, hlásí se již i velcí vystavovatelé. Než tato výstava začne, zmodernizuje firma za 135 milionů Kč pavilon Z. Za loňský rok skončí výstaviště ve ztrátě, zrušilo většinu akcí. Uvedl to předseda představenstva výstaviště Mojmír Severin.

"U akcí, o kterých si rozhodujeme sami, už jsme část, kterou bychom v květnu nemohli provést, což je hlavně stavební veletrh, zrušili. Zatím zůstává část Hobby, která by se měla odehrávat mimo pavilony," řekl Severin. Mezinárodní pivní festival, jenž začne 30. dubna, zrušil veřejnou část, chystá jen odborný program.
Agrosalon Země živitelka, který se loni kvůli covidu nekonal, letos výstaviště zatím plánuje. Rozhodne o něm na přelomu dubna a května. "Potom bychom byli již velmi ekonomicky postiženi, kdybychom se v tomto období nerozhodli. Tím, jak se spousta podobných akcí v oboru zrušila, upínají se vystavovatelé na termín konání Země živitelky. Zatím se hlásí velcí, dokonce i někteří zahraniční, kteří v Budějovicích nikdy nebyli. Menší a střední vystavovatelé budou ještě tak měsíc a půl vyčkávat," řekl Severin.
Do léta výstaviště přestaví pavilon Z na výstavní a kongresové centrum. Kapacita bude 1200 lidí. Náklady jsou přes 135 milionů korun.
Loni zrušilo Výstaviště kvůli viru většinu akcí. Největší z nich byla Země živitelka, jež v roce 2019 přilákala 123 017 lidí, ztráta v tržbách bude přes 50 milionů korun. Jednou z mála akcí byly podzimní trhy, kdy firma zavedla vstupní turnikety, díky nimž lze sledovat počet návštěvníků.*

Kvůli koronakrizi se rozhodli Roman Koprolín a Josef Šabaka péct chleba a cukrovinky. Podle babiččina receptu upekli také první kynutou buchtu. Stejně tak pojmenovali bistro v Horní Plané. „Prvotní myšlenka přišla v první vlně uzavření provozoven. Otevřeli jsme okénko a měli jsme úspěch. Babiččiny recepty se osvědčily. Zájem mají místní i turisté, kterých je teď ale minimum, ale i místní,“ uvedli na setkání s novináři majitelé bistra, kteří pečou celou řadu výrobků, jako jsou kremrole, buchty, koláče, věnečky.

Roman Koprolín a Josef Šabaka spolu začali na Lipně podnikat před více než třemi lety, kdy začali provozovat penzion Rak v Černé v Pošumaví. Loni na jaře ho ale kvůli koronaviru museli dočasně zavřít, zrušili všechny pobyty od března do června. „Ztráta byla velká, neboť jsme přišli o Velikonoce a květnové svátky, které jsou pro nás na jaro stěžejní,“ řekl Koprolín, který má na starosti prodej i zásobování. Připomněli, že penzion nyní funguje jako výrobna. Pro místní je to důležitá služba, loni zanikla tamní pekárna. Při jarní vlně koronaviru se rozhodli, že je potřeba získat zákazníky i přes to, že nelze ubytovávat, tak začali péct. Nejdřív chléb, buchty a zákusky. "Udělali jsme letáčky, které jsme rozvezli po okolních městech a obcích. Sklidilo to úspěch, první víkend jsme vyprodali zásoby," popsal Koprolín. Přidávali další výrobky podle poptávky, až vznikla myšlenka, že si zařídí prostor, kde bude možné prodávat celý rok. Domluvili se se starostou Horní Plané Jiřím Hůlkou a loni 24. listopadu otevřeli bistro na náměstí. „Obdivuji všechny, kteří mají na náměstí otevřené okénko. Jsou čtyři. Je to v této době docela hrdinství,“ řekl Hůlka.

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2022 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down