
Pekárny budou muset buď výrazně navýšit mzdy pro své zaměstnance a dostat do sektoru více lidí, nebo více investovat do moderních bezobslužných technologií, jinak mnoho tradičních pekáren v Česku skončí. Novinářům to řekli zástupci Svazu pekařů a cukrářů. Pekárenství podle nich čelí rostoucím nákladům a zejména nedostatku kvalifikovaných pracovníků.
"Stojíme před výzvou, která bude rozhodující pro budoucnost českého pekařství. Bez kvalifikovaných lidí a moderních technologií mnoho tradičních pekáren jednoduše nepřežije. Musíme podporovat učňovské školství, zlepšovat image našeho oboru a zároveň pomáhat pekárnám s investicemi do úsporných technologií," řekl výkonný ředitel Svazu pekařů a cukrářů v ČR.
Pekařům by pomohlo například pořízení energeticky úsporných pecí, automatizovaných systémů pro zpracování těsta nebo digitalizovat řízení výroby. Jedná se ale o nákladné technologie a ziskovost pekařů byla mezi lety 2010 a 2022 téměř nulová, podotkl Hlavatý.
V roce 2022 se situace začala podle svazu zlepšovat. Pekárenský průmysl dosáhl obratu 17 miliard korun a ziskovosti na úrovni 2,52 procenta. Za loňský rok odhaduje Hlavatý ziskovost ve výši sedm až 7,5 procenta, letos naopak klesne k pěti procentům. Hlavatý vychází z údajů pekáren zapojených ve svazu, které představují zhruba dvě třetiny kapacity celého segmentu.*