SZPI: Každá druhá zkontrolovaná zmrzlina nesplnila hygienické limity

Skoro polovina točených a kopečkových zmrzlin v celé ČR zkontrolovaná Státní zemědělskou a potravinářskou inspekcí letos nesplnila hygienické limity. Novinářům to řekl mluvčí inspekce Pavel Kopřiva. Podle něj inspektoři dosud zkontrolovali po celé zemi 97 vzorků a nevyhovělo 47. Rozbory potvrdily nadlimitní počty bakterií, dále se kontroluje složení zmrzliny i výrobní zařízení. Mezi nevyhovujícími vzorky převažuje vanilková, což inspekce přičítá rozšířenosti příchutě.

Podle Kopřivy inspektoři chodí spíš do prodejen, kde očekávají problémy, nebo takových, které už dříve pochybily. "Dosud jsme hodnotili 97 vzorků zmrzliny a lze říct, že každá druhá nesplnila limity. Je to jeden z nejhorších výsledků z posledních let. Vedeme pak správní řízení, ve kterém hrozí sankce desítky tisíc korun," uvedl Kopřiva. Dodal, že do Minoritské ulice v Brně do prodejny ještě jednou zavítali inspektoři kvůli tomu, že je nová, ale nezjistili tam žádné závažné problémy.
Z 97 odebraných vzorků nevyhovělo 47. Laboratorní rozbory potvrdily nadlimitní počty kolonií bakterií. "Za hlavní příčinu lze považovat nedodržení hygieny výroby, nedostatečnou sanitaci zařízení a kontaminované vstupní suroviny. Roli může hrát i nedostatečné proškolení personálu," vyjmenoval Kopřiva. Podle něj někteří provozovatelé na konci dne nelikvidují neprodanou zmrzlinu a následující den ji vrací zpět do stroje, čímž se mohou přenášet bakterie ze stroje na zmrzlinu a zpět. V provozovnách s problémy zakázali inspektoři používání zařízení a nařídili jeho sanitaci. Až po vyhovujícím výsledku rozboru akreditovanou laboratoří lze zařízení znovu používat.*

Napsat komentář

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2022 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down