Třebíčská zemědělská škola chce dělat mléčné výrobky z mléka pro alergiky

Vyšší odborná škola a Střední škola veterinární, zemědělská a zdravotnická Třebíč se chce zaměřit na mlékárenskou výrobu s použitím mléka vhodného pro alergiky. Za zhruba 2,5 milionu korun vybavuje mlékárenskou učebnu. Výrobky z ní budou volně prodejné, uvedla ředitelka školy Lenka Francová.

Škola už má nyní výdejní automat mléka označovaného A2. "Byť je to kravské mléko, tak se to chová jako nealergenní mléko. Jsou na to různé studie, zatím to nemá oficiální certifikát. Z toho budeme dělat i výrobky, které by měly splňovat nároky nealergenních potravin," řekla Francová.

Z mléka chce škola vyrábět hlavně jogurty, nápoje a sýry. V prodeji by mohly být od příštího září.

Součástí zřízení nové učebny je přestavba potřebných prostor, aby vyhověla bezpečnostním a hygienickým předpisům potravinářského provozu. "Zatím to máme jen v základním zařízení pro výuku studentů," řekla Francová.

Škola nemá vlastní školní statek, spolupracuje ale se Zemědělským a obchodním družstvem Čáslavice, které bude dodávat i mléko pro výrobu. Automat s mlékem A2 do školy instalovalo letos v květnu, řekla místopředsedkyně představenstva družstva Marcela Dufková.

Mléko A2 je výsledkem šlechtění skotu, kdy se k dalšímu chovu připouštějí jen zvířata, která nenesou gen alergenního mléka. Lidem, kteří trpí nesnášenlivostí kravského mléka, často působí potíže laktóza, tedy složitý mléčný cukr. Laktózu lze v kravském mléku odstranit přidáním enzymu laktázy, který složitý cukr rozštěpí na jednoduché cukry. Tyto výrobky jsou pak označované za bezlaktózové. U některých lidí jsou ale problémy po konzumaci kravského mléka způsobené alergií nebo nesnášenlivostí mléčné bílkoviny kaseinu. U nich bezlaktózové výrobky nefungují, ale je pro ně řešením právě A2 mléko.*

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 ČTK. Profi Press, s.r.o. využívá zpravodajství z databází ČTK, jejichž obsah je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování tohoto obsahu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu ČTK výslovně zakázáno.
crossmenuchevron-down