Třeboňští rybáři čekají z výlovů 2000 tun ryb, což je pod desetiletým průměrem

Třeboňští rybáři odhadují výnos z podzimních výlovů na 2000 tun tržních ryb. Je to méně než desetiletý průměr. Dnes zahájili třídenní výlov největšího českého rybníka Rožmberk s rozlohou 647 hektarů. Čekají z něj výnos podobný loňskému, přibližně 100 až 120 tun ryb. Lidé si mohou kapry koupit na sádkách, kilogram za 119 korun, což je stejně jako loni. Uvedl to předseda představenstva Rybářství Třeboň Josef Malecha. Výlov Rožmberka potrvá do 15. října, jezdí na něj desítky tisíc lidí.

Na podzim loví třeboňští rybáři ryby z 250 rybníků. "Začali jsme podzimní výlovy v polovině září, potrvají do konce listopadu. Rok hodnotíme jako podprůměrný. Je to situace, která se opakuje poslední tři roky, kdy je výlov pod desetiletým průměrem. Pokles produkce jde ruku v ruce s klimatickými změnami a výkyvy počasí. Poslední dobou je pro rybáře strašný problém absence mrazivých zimních dnů. Když jsem začínal, bylo 150 dní zamrznuto, dnes jich je deset, patnáct, kdy se na rybníku udělá led. Dostanou se tam tak rybožraví predátoři, kormoráni mají pořád prostřený stůl," řekl Malecha.

Zatímco dříve bylo kormoránů méně a odlétali, dnes zůstávají celou zimu. A ryby tak nemají potřebný klid. "Za normálního stavu se ryby pod ledem uklidní, složí se v místě, kde proudí voda, je jim dobře a odpočívají. Kdežto když je tam honí kormoráni, ryby vydají strašné množství energie a jdou do jarního období zcela vysílené. Ryba je pak náchylná k onemocnění, produkční ztráty se začnou navyšovat a v rybnících nám chybí množství kusů," řekl Malecha. V létě navíc chybí kvůli suchu ve vodě často dostatek kyslíku.*

Začátek výlovů

Z podzimních výlovů 250 rybníků, jež začaly v září a potrvají do listopadu, čeká Rybářství Třeboň výnos 2000 tun ryb, z toho 80 procent kapra. Meziročně je to podobné. V druhé polovině října a v listopadu ještě třeboňští rybáři vyloví třeba rybníky Horusický, Dvořiště, Svět a Bošilecký.

Prodej ryb

Kapr v podběráku

Kilogram kapra rybáři u Rožmberka stejně jako na sádkách v Třeboni prodávají za 119 korun. Prodej živých ryb přímo na hrázi klesá, roste naopak zájem o rybí výrobky, řekl Malecha.

Rožmberk se vypouští a takzvaně strojí 14 dní před výlovem. Den předem připravují rybáři nářadí či kádě. Ryby končí v síti zvané nevod, pak je rybáři třídí podle velikostí a druhů, potom je převezou na sádky v Třeboni. Rožmberk se loví od roku 2012 každý rok, před tím to bylo jednou za dva roky. Za první republiky jezdil na výlov i prezident Tomáš Garrigue Masaryk. Od loňska je u rybníka pro návštěvníky placené parkování, pro osobní auto stokoruna na den. Výlovu se účastní 40 rybářů a rybářek, dalších 60 lidí zajišťuje ostatní služby.

Rybářství Třeboň je největší producent sladkovodních ryb v Evropě. Na tuzemské produkci ryb se podílí 15 procenty. Roční produkce činí asi 3200 tun, z toho tvoří 90 procent kapři, zbytek líni, candáti, štiky, sumci, amuři, tolstolobici a okouni. Firma má 100 zaměstnanců, hospodaří na 440 rybnících o výměře 8000 hektarů. Na vývoz jde 70 procent ryb.

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 ČTK. Profi Press, s.r.o. využívá zpravodajství z databází ČTK, jejichž obsah je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování tohoto obsahu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu ČTK výslovně zakázáno.
crossmenuchevron-down