Uspořádali sbírku trvanlivých potravin

Iniciativa Zachraň jídlo ve spolupráci se společností Uber zorganizovala v Praze sbírku trvanlivých potravin, které lidem zbyly po Vánocích. Všichni, kdo se akce chtěli zúčastnit, si mohli buď prostřednictvím aplikace Uber objednat auto, které k nim pro potraviny přijelo, anebo dar donést na dvě sběrná místa. Jídlo bylo poté dovezeno do Potravinové banky, která jej rozdělila deseti organizacím. "Podařilo se nám získat zhruba 600 kilogramů potravin od jednotlivců a firem. Mezi dary se nejčastěji objevovaly těstoviny a instantní polévky, ovšem největší radost jsme měli z domácích zavařenin. K úspěchu sbírky určitě pomohlo to, že si dárci mohli zdarma objednat odvoz potravin. Stačilo si jen domluvit termín vyzvednutí daru. Tuto možnost využilo 73 % dárců,“ řekla PR manažerka projektu Zachraň jídlo Anna Strejcová.

Potravinová banka jídlo rozdělila deseti organizacím a obdarováno bylo na 200 potřebných. Kromě potravin se díky sbírce vybraly i věcné dary. Projekt Pragulic, který zprostředkovává prohlídky Prahy očima lidí bez domova, získal pro své klienty třináct přikrývek ze čtyřhvězdičkového hotelu.  

Organizace Zachraň jídlo je neziskovou organizací založenou v Praze v roce 2013. Jejím posláním je ve společnosti rozproudit debatu o plýtvání potravinami, vzdělávat a nabízet řešení všem aktérům ve výrobě, distribuci a spotřebě jídla. Do povědomí veřejnosti vstoupila např. díky akcím Hostina pro tisíc v září 2013 a o rok později happeningem Tisíc kilo. V roce 2014 se Potravinové bance Praha podařilo přerozdělit víc než 200 tun jídla 90 organizacím, mezi které patří například Klokánek, Naděje nebo Armáda spásy, v celkové hodnotě asi 21 milionů korun.*

 

Napsat komentář

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2023 ČTK. Profi Press, s.r.o. využívá zpravodajství z databází ČTK, jejichž obsah je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování tohoto obsahu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu ČTK výslovně zakázáno.
crossmenuchevron-down