Vánoční kapři se budou letos prodávat podobně jako loni na zhruba 3000 místech po celé ČR. Státní veterinární správa (SVS) bude v nadcházejících dnech kontrolovat dodržování hygienických podmínek, životní podmínky ryb a dodržování legislativy při usmrcování. Správa doporučuje, aby si lidé nechali ryby usmrtit přímo v místě prodeje. V tiskové zprávě o tom informoval mluvčí SVS Petr Vorlíček.
Prodejci mají povinnost nahlásit veterinární správě stánky přes on-line formulář nejpozději sedm dní před zahájením prodeje. Inspektoři se při kontrolách zaměřují na to, zda kádě nejsou přeplněné, jestli je v nich tekoucí voda a ryby mají dostatek kyslíku. Usmrcování ryb musí být v souladu s platnou legislativou. Stánkaři musí mít povinnou výbavu, do které patří nože, palička na omračování ryb a stěrky. Pracovní plocha ve stánku musí jít snadno vyčistit a dezinfikovat. Kontroly se také zaměřují na to, zda nejsou zneužívána chráněná značení a klamáni spotřebitelé. Veterinární správa zkontrolovala prodejce ve Spálené ulici v Praze. Ředitelka odboru veterinární hygieny Městské veterinární správy v Praze Kateřina Březinová uvedla, že ryby v kádích prodejců z Horní Cerekve na Pelhřimovsku měly dostatek prostoru k pohybu. Inspektoři také kontrolují, zda nejsou poraněné. "Na chování ryb lze poznat, jestli jsou v dobré pohodě a mají dostatek vzduchu. Pokud by nebyly, shromažďují se u zdroje kyslíku nebo lapají po dechu," řekla.*