Ve Francii kvůli ptačí chřipce třetí rok po sobě klesne produkce husích jater

Ve Francii letos z důvodu silné vlny ptačí chřipky třetí rok po sobě klesne produkce husích a kachních jater. Kvůli onemocnění musely být vybity miliony ptáků v jihozápadní Francii a druhá vlna se rychle šíří na západě. Ve středu to podle agentury Reuters uvedli výrobci foie gras, jak se delikatese vyráběné z husích nebo kachních jater říká.

Francie se snaží omezit ohniska ptačí chřipky, která se od minulého měsíce rychle šíří v oblasti regionu Pays de la Loire, hlavní drůbežářské zóně na francouzském pobřeží Atlantiku. Ptačí chřipku často přenášejí migrující volně žijící ptáci. Extrémně agresivní a vysoce nakažlivý kmen H5N1 se v posledních měsících v Evropě rychle šíří a v několika zemích vyvolal masivní utrácení zvířat.
Foie gras se vyrábí z jater hus nebo kachen obvykle nuceně vykrmovaných obilím. Jeho produkce už loni klesla oproti předchozímu roku o 20 procent na 11 674 tun. Od roku 2019 to představuje celkový pokles o 30 procent.
Ptačí chřipka producenty kachních a husích lahůdek ve Francii tradičně těžce zasahuje, protože ptáky chovají v hustých hejnech a venku. Producenti už také vyzvali ke zvýšení cen, aby vyrovnali prudce rostoucí náklady na energii a obilí. Kachny většinou dostávají kukuřici.*

Napsat komentář

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2022 ČTK. Profi Press, s.r.o. využívá zpravodajství z databází ČTK, jejichž obsah je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování tohoto obsahu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu ČTK výslovně zakázáno.
crossmenuchevron-down