Vedra zpomalila dozrávání hroznů, časná sklizeň letos nebude

Vysoké teploty beze srážek, které v tomto týdnu panují na jihu Moravy, zpomalily dozrávání hroznů ve vinohradech. První rané odrůdy tak v kraji budou vinaři sklízet nejdříve ve druhé polovině srpna. Uvedli to odborníci i zástupci vinařů. Se zahájením sklizně hroznů souvisí i začátek prodeje burčáku.

"Z pohledu dozrávání hroznů byl letošní rok zatím standardní, příchod vlny teplého počasí beze srážek ale dozrávání zpomalil. Další vývoj nyní závisí na tom, jak dlouho teplé počasí s teplotami přes 30 stupňů potrvá a jak se bude vyvíjet množství srážek. Za současné situace předpokládám, že rané odrůdy, jako je například Solaris, bude možné sklízet nejdříve v druhé polovině srpna," uvedl Pavel Pavloušek z Ústavu vinohradnictví a vinařství Mendelovy univerzity v Brně.
Se zahájením sklizně hroznů souvisí i začátek prodeje burčáku, tedy částečně zkvašeného vinného moštu z moravských a českých hroznů. Podle zákona se smí prodávat nejdříve 1. srpna. Letos se ale takto časné zahájení prodeje nečeká.
"Na vinicích, kde jsme v posledních týdnech nezaznamenali vydatnější srážky, se vývoj hroznů pozastavil. Sklizně raných odrůd révy vinné, a tedy i prvního burčáku, bychom se mohli dočkat přibližně 20. srpna. Hrozny jsou zdravé a celkové množství úrody je lehce nad průměrem," uvedl Libor Výleta, ředitel vinohradnictví společnosti Bohemia Sekt.
Pro staré vinohrady, kde mají keře dostatečně rozvinutý kořenový systém, není současné suché počasí takový problém jako pro mladší výsadbu. "U nových výsadeb, kde není optimální možnost závlahy, může dojít i k trvalému poškození výsadby. Atypické jsou letos také škody způsobené kroupami, které obvykle bereme jako běžný jev. Letos ale v pásu od Čejče po Vracov a na některých místech na Znojemsku poškodily kroupy nejen až 100 procent úrody, ale také keře," uvedl prezident Svazu vinařů Martin Chlad.*

Napsat komentář

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2022 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down