02.04.2015 | 07:04
Autor:
Kategorie:

Inspekce uzavřela přes 50 restaurací

Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) v letošním prvním čtvrtletí dočasně uzavřela 55 restaurací či jídelen kvůli závažným porušením hygienických či potravinových předpisů. Porušení předpisů zjistili inspektoři u třetiny z celkem 3170 kontrol. Uvedl to na tiskové konferenci v Praze ústřední ředitel inspekce Martin Klanica.

Od začátku letošního roku SZPI včetně výroben a obchodů uzavřela celkem 68 provozoven. Provozovny veřejného stravování představují 80 procent zavřených podniků, což Klanica považuje za alarmující. „Povědomí o hygienických požadavcích a požadavcích potravinového práva u výrobců a do jisté míry u klasických prodejců potravin je na výrazně vyšší úrovni než u subjektů, které provozují veřejné stravování,“ uvedl. Mezi nejčastější zjištěné závady patřily zanedbaný úklid kuchyně a skladů potravin, zaplísněny prostor či výskyt hlodavců a jejich trusu. Častým nedostatkem bylo také nefungující chladicí zařízení a chybějící přívod teplé vody.  

Pravomoc kontrolovat od začátku roku také restaurace, bary, vinotéky či provozovny rychlého občerstvení udělila inspekci novela zákona o potravinách. V České republice je okolo 70 tisíc zařízení společného stravování. Zatímco hygienici mají nadále kontrolovat takzvané provozovny uzavřeného typu, jako jsou školy, nemocnice či věznice, dozorové orgány ministerstva zemědělství veřejnosti otevřené provozovny. „My se setkáváme s tím, že provozovny, pokud nebyly přihlášeny a evidovány, nebyly kontrolovány vůbec, nebo tam několik měsíců a v řadě případů i let nikdo nebyl, řekl Klanica. Na otázku, proč podniky dlouhodobě nikdo nekontroloval, by měl podle Klanici odpovědět někdo jiný než on. Až do změny legislativy spadala kontrola hygienických předpisů ve veřejném stravování pod hygieniky. Ti se přechodu kompetencí bránili. Kontrolovaní výrobci, prodejny i restaurace jsou podle Klanici vybírány na základě analýzy rizika. Mezi kritéria mohou patřit velikost a důležitost provozovny či to, zda jídelna vlastní certifikát zaručující určitou kvalitu služeb. V řadě případů kontrolory na nešvary upozorní nespokojení zákazníci obchodu nebo restaurace. „Například v loňském roce jsme měli kolem 4000 podnětů,“ řekl Klanica. Jako oprávněná se ukázala asi třetina z nich.

SZPI od 1. dubna zpřístupnila na portálu Potraviny na pranýři přehled provozoven, které inspekce uzavřela pro závažné porušení hygienických předpisů. Databáze je naplněna daty o uzavřených provozech od počátku roku 2015. „Zveřejnění přehledu provozoven, které nedodržují hygienické předpisy nebo mají závažné nedostatky ohrožující zdraví, je dalším krokem směrem k větší ochraně spotřebitelů,“ řekl ministr zemědělství Marian Jurečka. Jsou zde informace o názvu a adrese nuceně zavřeného podniku, důvodu a datu jeho uzavření. Lidé se také dozvědí, zda již podnikatel zásady odstranil a inspekce mu povolila provoz otevřít. Problematické firmy ve svém okolí pomůže spotřebitelům najít interaktivní mapa.

 

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 ČTK. Profi Press, s.r.o. využívá zpravodajství z databází ČTK, jejichž obsah je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování tohoto obsahu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu ČTK výslovně zakázáno.
crossmenuchevron-down