Podpory pro potravináře

Z národního dotačního programu na podporu potravinářů by výrobci mohli dostávat místo současných 200 milionů korun až 330 milionů korun ročně. Uvedl to minulý týden na Žofínském fóru, zaměřujícího se na situaci na trhu s potravinami a jeho perspektivu, ministr zemědělství Marian Jurečka s tím, že návrh na tuto změnu zaslalo ministerstvo zemědělství k notifikaci Evropské komisi. V minulých deseti letech dostali potravináři z tohoto programu dvě miliardy korun na 750 projektů.

Podle Jurečky ministerstvo hlavně jedná o navýšení uznatelných nákladů na projekty, místo současné proplácené čtvrtiny by mohli potravináři dostávat až polovinu. Výši celkové podpory kritizoval i přes avizované zvýšení prezident Potravinářské komory ČR Miroslav Toman. Podle něj se i po započtení evropských peněz míra spolufinancování v posledních sedmi letech pohybovala pod sedmi procenty. „Ptám se, jestli je ta podpora dostatečná a srovnatelná s našimi konkurenty v okolních zemích,“ řekl Toman.
Ministr připomněl, že na podporu zpracování zemědělských produktů a zvyšování konkurenceschopnosti v potravinářství je připraveno z národních peněz v letech 2015 až 2020 ročně kolem 200 milionů korun. Z evropských dotací, v rámci Programu rozvoje venkova, půjde v následujících pěti letech do této oblasti zhruba 4,6 miliardy korun. Peníze budou určeny na zpracování zemědělských produktů a jejich uvádění na trh a na vývoj nových produktů, postupů a technologií. „Od letošního roku se pro potravináře otevřela také možnost žádat o podporu u Podpůrného a garančního rolnického a lesnického fondu,“ poznamenal.

Celý článek bude k dispozici v týdeníku Zemědělec č. 45

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 ČTK. Profi Press, s.r.o. využívá zpravodajství z databází ČTK, jejichž obsah je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování tohoto obsahu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu ČTK výslovně zakázáno.
crossmenuchevron-down