Víkendové noční mrazy by ještě neměly úrodu v Plzeňském kraji tolik ohrozit

Noční mrazy, které meteorologové očekávají o víkendu, by ještě neměly tolik ohrozit úrodu v Plzeňském kraji. Pěstitel Richard Schwarz to zatím u jabloní a švestek nevidí jako problém, daleko horší by to bylo za tři týdny, řekl. Schwarz je spolumajitelem čtyřicetihektarových sadů ve Vranově na Rokycansku. Větší problémy budou mít podle něj meruňky i broskve, které už mohou kvést.

"Vegetace je trochu vepředu, ale ne až tak moc, takže by tyhle mrazy měla vydržet. Samozřejmě, pokud nelžou předpovědi, aby nakonec nebylo z minus čtyř minus osm, to by byl problém," řekl Schwarz. Teploty do minus tří stupňů by měly pupeny zvládnout, většinou jsou podle něj ještě zavřené. Víkendový mráz může nějaké květy poškodit, ale s tím ovocnáři vždy počítají, uvedl.

Zabezpečit proti mrazům se podle Schwarze dá. "Ale jsou to všechno moc drahé a ne moc spolehlivé metody. Existuje rosení, na něž se spotřebuje šílené množství vody, na zakuřování je nutné mít drahé stroje nebo hodně traktorů a lidí, a dále existují svíce. Ale všechno to jsou statisíce korun za noc. Je to strašně složité a ještě s nejistým výsledkem," uvedl sadař. Podle něj všechny metody ochrany zvednou teplotu o dva až čtyři stupně a lze se tak při teplotách do minus čtyři stupňů Celsia dostat za obrovských nákladů na nulu. "Ale z minus osmi to nulu neudělá a zmrzne to stejně," uvedl.

Letošek je podle něj pro české pěstitele jablek velmi špatný. "Dotované dovozy jablek z Polska za nesmyslné ceny k nám jdou mnohem víc než dřív, protože do Ruska a Běloruska teď nevyvezou vůbec nic. A Rakušané, Němci a Francouzi si tam polská jablka nepustí, ti si trh ochrání," řekl Schwarz. Takže Poláci prodávají tříděná jablka velkoobchodům v ČR, na Slovensku a v Maďarsku za osm Kč/kg i s dopravou. "Protože dostanou dalších deset korun od polského státu. My bychom byli šťastni za 12 korun, oni dostanou 18 Kč," řekl.*

Napsat komentář

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2022 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down