
Vinaři letos dodají na trh 1,9 milionu lahví svatomartinských vín, podobně jako loni. V nabídce bude 323 vín od 73 vinařství, loni mohli lidé ochutnat 310 druhů svatomartinských vín od 75 vinařství. Novinářům to dnes řekli zástupci Vinařské unie ČR a Vinařského fondu ČR. Letošní sezona byla podle nich poměrně příznivá, více než v předchozích dvou letech, vinobraní ale ke konci zkomplikovaly deště. Prodej svatomartinských vín letos začne v pátek 7. listopadu, ceny podle unie zůstaly na loňské úrovni.
Vlastníkem ochranné známky Svatomartinské je od roku 2005 Vinařský fond. Zájem o svatomartinská vína je podle fondu po 20 let stabilní, stejně jako cena i kvalita svatomartinských vín. "Letošní 20. ročník se velmi vydařil. Vína jsou svěží, aromatická, šťavnatá, mají nižší alkohol a krásně reprezentují moravský styl," řekl ředitel fondu Zbyněk Vičar. Zhruba polovinu letošních svatomartinských vín tvoří vína bílá, která převažovala i v loňském roce. Nejčastěji jde o odrůdu Müller Thurgau, následuje Muškát Moravský. Růžových vín a klaretů letos vinaři připravili 92, červených svatomartinských je 79. Podle zástupců unie i fondu by se svatomartinská vína mohla do budoucna rozšířit o takzvané PIWI odrůdy, tedy nové rezistentní odrůdy s významným ekologickým potenciálem. Mezi PIWI patří například Hibernal, Solaris nebo Souvignier gris. Prezident Vinařské unie ČR Ondřej Beránek předpokládá, že příští rok by mohla být vína z PIWI odrůd zařazena jako svatomartinská. Nemyslí si ale, že to povede k navýšení objemu svatomartinských vín. Spíše by se mohlo podle něj jednat o oživení. "Mělo by to přispět k tomu, aby se PIWI odrůdy dostaly více do povědomí spotřebitelů a spotřebitelé se toho do budoucna nebáli, až to přijde na trh," řekl Beránek. Počet lahví se svatomartinským vínem je letos téměř podobný jako loni, oproti roku 2023 je zhruba o 868 000 nižší. Vinaři přesto letošní sezonu hodnotí spíše příznivě. Počasí podle nich bylo dlouhou dobu stabilní s rovnoměrně rozloženými srážkami. Potíže přišly až v závěru léta a v září, kdy sklizeň komplikoval déšť. "Vinobraní trvalo osm týdnů, ale 80 procent hroznů jsme sklidili a zpracovali během čtyř týdnů. Největší výzvou bylo dostat hrozny rychle do vinařství v co nejlepším zdravotním stavu," řekl Roman Sečka, obchodní ředitel Zámecké vinařství Bzenec. Sečka očekává, že letošní ročník přinese různorodá vína, jak svěží, lehká a šťavnatá, tak plná a aromatická.*