20.08.2018 | 06:08
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Vinaři sledují analýzy hroznů, chystají se sklízet hlavní odrůdy

Zatímco nejranější odrůdy hroznů pomalu mizí z vinic, sklizeň nejpočetněji zastoupených odrůd vína zatím na jihu Moravy ještě nezačala. Vyplývá to z informací od vinařů i odborníků. "Vinobraní v podstatě začalo už sběrem hroznů na první burčák koncem července a plynule pokračuje sklizní raných odrůd a na ni pak navážou další odrůdy. Vinaři teď pravidelně sledují předsběrové analýzy, aby začátek vinobraní dobře načasovali," uvedl ředitel Vinařského fondu Jaroslav Machovec.

Předsběrové analýzy nejvíce zastoupených odrůd ve všech oblastech pravidelně zveřejňuje společnost BS vinařské potřeby. Z jejích analýz vyplývá, že výsledky se u jednotlivých odrůd dost významně liší v závislosti na místě sběru. Načasování sklizně se hodně liší i podle toho, jak mají být hrozny zpracovány. Společnost Bohemia sekt s vinobraním pomalu začíná. Ke zpracování na sekt totiž není potřeba tak vysoká cukernatost hroznů jako například u zpracování na víno s přívlastkem.

Odborníci se shodují, že na hodnocení letošní sklizně je ještě velmi brzy. Zejména bílým hroznům však dlouhodobě vysoké teploty, které trvají i v noci, neprospívají. "U bílých odrůd lze očekávat nižší aromatickou kvalitu. V hroznech mnoha odrůd se projevují hořké chuťové tóny, které mohou výrazněji překrývat aromatické látky ve víně. Také aromatická kvalita je celkově horší, protože kvůli velmi teplému počasí nedošlo k optimálnímu vývoji aromatických látek," uvedl Pavel Pavloušek z Ústavu vinohradnictví a vinařství Zahradnické fakulty Mendelovy univerzity v Brně. Situaci by podle něj mohly zlepšit větší teplotní změny ve dne a v noci v průběhu září, kvalitě hroznů by prospěl i déšť.

Naopak červená vína vyrobená z letošních modrých hroznů by mohla mít velmi dobrou kvalitu. "Počasí pozitivně působí na množství barviv a vyzrálost tříslovin," dodal Pavloušek.*

Napsat komentář

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2022 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down