Nejméně o dva týdny později než loni začne na jihu Moravy hlavní část letošního vinobraní. Důvodem je chladnější a deštivější léto i začátek září, hrozny mají ještě nízkou cukernatost a k dozrání potřebují slunečné dny a chladné noci. Uvedli to oslovení odborníci i zástupci vinařů.
"Hlavní sklizeň začne podle mého odhadu až poslední týden v září, tedy později než v uplynulých pěti teplých letech. Hrozny při deštích natáhly vodu, a cukernatost je tak ještě nízká. Pokud ale vyjde předpověď počasí, měla by se v průběhu příštího týdne zvýšit," poznamenal prezident Svazu vinařů Tibor Nyitray.
Jak poznamenal Pavel Pavloušek z Ústavu vinohradnictví a vinařství Zahradnické fakulty Mendelovy univerzity, vinobraní se tak letos vrací ke svým tradičním termínům. "Potřebujeme ještě aspoň týden tepla a slunečného počasí. Vinobraní bude trvat do přelomu října a listopadu, jen mám obavu, aby pak v noci neklesaly teploty pod nulu a nezmrzly listy," dodal Pavloušek.
Nízkou cukernatost hroznů ukazuje i pravidelná předsběrová analýza, kterou na začátku každého týdne zveřejňuje firma BS Vinařské potřeby. Cukernatost dosahovala maximálně 18 stupňů a jen u některých odrůd, za zralé se obvykle považují bílé hrozny s cukernatostí 21 stupňů a modré s cukernatostí 22 stupňů.
Míra cukernatosti hroznů se liší nejen podle odrůdy, ale i místa, kde hrozny dozrávají. Zatímco Veltlínské zelené z Lednice mělo na začátku týdne cukernatost 11 stupňů, stejná odrůda testovaná na Strážnicku měla 14 stupňů.*