Výroba masa na jižní Moravě se snižuje, loni již podeváté

Na jižní Moravě devátým rokem po sobě klesala produkce masa. Loni to bylo o 2,5 procenta na 33 800 tun. Příčinou je stále klesající výroba vepřového, naopak výroba hovězího je na vzestupu. Vyplývá to z údajů, které zveřejnil Český statistický úřad. Ve statistice není zahrnuto drůbeží maso.

Vepřové maso tvoří 92 procent veškerého vyrobeného masa na jižní Moravě. Loni se ho vyrobilo 31 058 tun, což je pokles o tři procenta. Již v minulých letech někteří zemědělci omezovali chovy. Důvodem byl jak pokles výkupních cen a dovoz za nízké ceny především z Německa, tak neúrodná léta, kdy byl nedostatek krmiva. Loni ceny dosáhly svého dna od roku 2009, kilogram se prodával i za cenu okolo 23 korun. Od podzimu však cena znovu rychle rostla a aktuálně už se kilogram prodává za 40 korun.

Stejným tempem se snižoval i počet porážek na 333 762. Za posledních šest let kolísá meziroční pokles mezi třemi a osmi procenty.

U výroby hovězího se dlouhodobý pokles podařilo zastavit předloni a loni pokračoval krátký vzestupný trend. Loni se zvýšilo množství vyrobeného hovězího o procento na 2695 tun, počet poražených zvířat se stejným tempem zvýšil na 8205.

Výroba skopového a kozího masa je na jižní Moravě prakticky zanedbatelná, loni činila čtyři tuny.*

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 ČTK. Profi Press, s.r.o. využívá zpravodajství z databází ČTK, jejichž obsah je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování tohoto obsahu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu ČTK výslovně zakázáno.
crossmenuchevron-down