Výroba masa v ČR loni klesla na nejnižší úroveň nejméně od roku 2000
Výroba masa v Česku loni klesla o 2,6 procenta na 435 908 tun. Je to nejnižší úroveň nejméně od roku 2000. Vyplývá to z údajů, které zveřejnil Český statistický úřad (ČSÚ). Přímý nákup mléka od výrobců loni naopak stoupl o 1,6 procenta na 3138 milionů litrů. Za samotné čtvrté čtvrtletí roku 2023 produkce masa stoupla meziročně o 0,4 procenta na 112 709 tun. Přímý nákup mléka se za poslední kvartál roku zvýšil o 1,7 procenta zhruba na 766 milionů litrů.
"Přestože výroba masa v posledním čtvrtletí roku 2023 ukazuje na zastavení dvouletého poklesu, roční hodnotou je výroba z dlouhodobého pohledu na svém minimu. Od roku 2000 klesla výroba vepřového masa o polovinu, hovězího masa o jednu třetinu a drůbežího o 15 procent," sdělila vedoucí oddělení statistiky zemědělství a lesnictví ČSÚ Renata Vodičková.
Od roku 2000, od něhož jsou k dispozici údaje ve veřejné databázi ČSÚ, výroba masa v Česku nejprve do roku 2002 vzrostla až na zhruba 742 000 tun, ale poté postupně do roku 2013 klesala. Od té doby produkce kolísá většinou kolem 450 000 tun masa za rok.
Propad výroby vepřového
Loni se do celkového poklesu promítl hlavně propad výroby vepřového masa o 5,2 procenta na 197 859 tun. Klesla také výroba drůbežího masa o 1,3 procenta na 167 687 tun a skopového a kozího o 2,9 procenta na 125 tun. Stoupla pouze výroba hovězího masa, a to o 2,4 procenta na 70 230 tun.
Nárůst produkce hovězího
V samotném čtvrtém kvartálu roku 2023 celkově výroba stoupla. Pomohl k tomu nárůst produkce hovězího. Meziroční pokles výroby vepřového a drůbežího byl v posledním čtvrtletí nižší než za celý rok. Výroba hovězího masa vzrostla o 4,5 procenta na 19 003 tun. Vepřového masa se vyrobilo 51 589 tun, tedy o 0,6 procenta meziročně méně, a výroba drůbežího masa klesla pouze o 0,2 procenta na 42 080 tun. U skopového a kozího masa se výroba snížila o 11,9 procenta na 36 tun.
Ve čtvrtém čtvrtletí bylo na jatkách poraženo 62 700 kusů skotu, což bylo meziročně o 5,5 procenta více. Mírně stouply i porážky prasat – o 0,1 procenta na 560 200 kusů.
Ceny zemědělských výrobců
Ceny zemědělských výrobců jatečného skotu ve čtvrtém čtvrtletí meziročně mírně klesly o 3,1 procenta. Chovatelé dostali v průměru 57,17 koruny za kilogram v živé váze nebo 104,04 koruny za kilogram v jatečné hmotnosti. Ceny jatečných prasat stouply o 8,6 procenta, v průměru na 40,93 koruny u živé hmotnosti a 53,20 koruny jatečné. Ceny jatečných kuřat byly meziročně nižší o 5,5 procenta. Výrobci prodávali jatečná kuřata první třídy jakosti v průměru za 28,51 koruny za kilogram v živé hmotnosti. Ceny zemědělských výrobců mléka byly vzhledem ke zvýšené základně ve čtvrtém čtvrtletí 2022 loni meziročně o 18,7 procenta nižší. Průměrná cena litru mléka jakostní třídy Q dosáhla 10,27 koruny za litr.*
Tento web používá soubory cookie, abychom vám mohli poskytnout tu nejlepší možnou uživatelskou zkušenost. Informace o souborech cookie se ukládají ve vašem prohlížeči a plní funkce, jako je rozpoznání vás, když se vrátíte na naši webovou stránku, a pomáhají našemu týmu pochopit, které části webu jsou pro vás nejzajímavější a nejužitečnější.
Nezbytně nutné soubory cookies
Nezbytně nutný soubor cookie by měl být vždy povolen, abychom mohli uložit vaše preference nastavení souborů cookie.
Pokud tento soubor cookie zakážete, nebudeme moci uložit vaše preference. To znamená, že při každé návštěvě těchto webových stránek budete muset soubory cookies znovu povolit nebo zakázat.
Analytické soubory cookie
Tyto soubory cookie nám umožňují počítat návštěvy a provoz, abychom měli přehled o tom, které stránky jsou nejoblíbenější a jak se na našem webu návštěvníci pohybují. Veškeré informace, které tyto soubory cookie shromažďují, jsou agregované, a tedy anonymní.
Povolte prosím nejprve nezbytně nutné soubory cookies, abychom mohli uložit vaše preference!