Zájem o potraviny se mnohonásobně zvýšil, říká ředitelka banky

Zatímco v dobách před pandemií koronaviru rozdávala Potravinová banka v metropoli a Středočeském kraji lidem asi 30 potravinových balíčků denně, na jaře to bylo 300 až 500. Uvedla to řekla ředitelka banky pro Prahu a Středočeský kraj Věra Doušová. Nyní se podle ní rozdává asi 100 až 300 balíčků denně. Praha plánuje bance přispět milion korun, ve čtvrtek o tom budou rozhodovat zastupitelé.

Na jaře byla podle ředitelky situace snazší v tom, že banka dostávala hodně potravin od uzavřených školských zařízení, hotelů a restaurací. Náročná tak byla hlavně distribuce. "Museli jsme přijmout brigádníky, abychom to vůbec zvládli," uvedla. Zvýšený zájem v době pandemie je dán tím, že do komplikované situace se dostali lidé, kteří přišli o práci. Podle ředitelky se zvýšil také počet organizací, které od nich potraviny berou, a to ze 140 na 160.
V nynější druhé vlně již podle Doušové organizace nedostává tolik potravin od škol, hotelů a restaurací, které již s ní zřejmě počítaly. Potraviny tak banka získala z listopadové celostátní sbírky, další přinášejí jednotlivci. Zásadní jsou podle ředitelky trvanlivější potraviny, protože ovoce, zeleninu, mléčné výrobky a pečivo banka dostává denně ze supermarketů.
Radní Prahy nedávno schválili Potravinové bance milionovou dotaci, ve čtvrtek o ní budou hlasovat zastupitelé.

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 ČTK. Profi Press, s.r.o. využívá zpravodajství z databází ČTK, jejichž obsah je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování tohoto obsahu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu ČTK výslovně zakázáno.
crossmenuchevron-down