
Dokonce i "nektar bohů" podléhá klimatickým změnám a mánii po řemeslných pivech. Vinaři v prestižním francouzském regionu Bordeaux se chystají vytrhat i s kořeny tisíce hektarů vinic, protože změna spotřebitelských návyků a globální oteplování zasáhly jeden z korunních klenotů francouzského zemědělství, upozornil server Politico.
Vzhledem k tomu, že Bordeaux má v povědomí veřejnosti postavení prestižního regionu, se to může zdát překvapivé. Avšak kombinace řady faktorů, včetně poklesu spotřeby červeného vína, klesající poptávky z Číny a obtíží s produkcí vína ve stále teplejším prostředí, produkci vína ve Francii razantně mění.

Spotřeba červeného vína ve Francii v posledních desetiletích výrazně klesla, protože zdejší spotřebitelé se obracejí k jiným, více osvěžujícím nápojům, jako je pivo. Zatímco lahve s vysoce kvalitním vínem z Bordeaux, včetně nejprestižnějších označovaných jako grand cru, stále nacházejí své kupce snadno, poptávka po běžných červených vínech pro masový trh klesá. To snížilo ceny natolik, že pro mnoho vinařů je výhodnější zničit vinice a získat odškodnění než pokračovat v produkci vína.
Francouzská vláda plánuje poskytnout vinařům miliony eur na vytrhání révy i s kořeny. Cílem tohoto programu, který byl vyhlášen letos na každoročním zemědělském veletrhu Salon de l'agriculture v Paříži, je snížit produkci a umožnit vinařům využít půdu k jiným činnostem. Realizace programu je naplánována na letošní podzim, vinaři dostanou kompenzace koncem letošního roku. Veřejné prostředky se použijí k tomu, aby neprodané víno bylo přeměno na průmyslový alkohol k výrobě parfémů nebo dezinfekce na ruce. Současně budou části vinic vykácené, aby se snížila celková produkce.
Úřady nabízejí za každý odstraněný hektar vinice zhruba 6000 eur (přes 144 000 Kč). V departementu Gironde na jihozápadě Francie, který je domovem vína Bordeaux, již bylo podáno přes 1000 předběžných žádostí o účast v programu. Podle oficiálních údajů z dosud podaných žádostí chce třetina žadatelů zcela vytrhat vinice a vzdát se vinařství. Zbytek chce snížit produkci a zaměřit se na kvalitnější vína.*