Na cenu másla 50 korun za čtvrt kilogramu by si měli lidé zvykat. Na dnešní tiskové konferenci to řekl předseda Zemědělského svazu ČR Martin Pýcha. Je to návrat k normálu poté, co v minulosti na mléku zemědělci prodělávali, dodal. Někteří obchodníci si už ale shání levnější máslo z jiných zemí. Současná cena je podle Pýchy daná hlavně růstem marže, kterou si určují mlékárny a prodejci. Cena mléka, za kterou zemědělští prvovýrobci prodávají, byla v letošním prvním pololetím s 8,06 Kč za litr nižší než před 12 lety, uvedl. Na vysoké ceně pro spotřebitele se tak podepisují marže obchodníků, které se pohybují mezi 25 až 30 procenty, dodal.
Chovatelé podle něj loni stejně jako na začátku letošního roku na mléku prodělávali, do zisku se dostanou až nyní v červenci nebo v srpnu.
Podle posledního šetření Českého statistického úřadu stálo máslo v červnu 187,50 Kč za kilogram, proti loňskému roku jde o 43procentní zdražení. Máslo by dál nemělo radikálně zdražovat ani zlevňovat, uvedl Pýcha. Přechod spotřebitelů kvůli vysoké ceně másla na rostlinné tuky neočekává. Spotřeba másla v ČR podle údajů ČSÚ stoupá. Předloni činila 5,5 kilogramu na osobu, meziročně šlo o skoro osmiprocentní navýšení. V roce 2007 snědl průměrný Čech 4,2 kilogramu másla.*
Zajímavé aktuální informace . A to při skutečnosti,že se u nás výroba živočišných komodit v průběhu dvou desítek let necitlivě snížila a tudíž snadno nastoupily jakoby dohodnuté masívní dovozy. A to nejen masa,ale i mléčných výrobků, jež dnes nakupujeme na zahraničních trzích. Soběstačnost potravin se bohužel v ČR výrazně snížila, místo toho,aby v ní již nastal opačný vývoj. Vědí to sami zemědělci a potravináři, poslanci parlamentu,ministři vlády,prezident. Podíl tuzemských potravin v tržní síti pro české spotřebitele se zřejmě i letos dál snižuje . Z cifer,jež se totiž objevují z různých zdrojů mj. vyplývá,že u másla nám klesl zmíněný podíl dokonce ke 40 procentům. Dováží se ve velkém hlavně z Německa, Polska a Belgie. Přitom ne nepodstatnou část syrového kravského mléka bez jakékoli přidané hodnoty vyvážíme,tedy v "holé surovině" právě k sousedům do SRN a snad i do Itálie. Stalo se tak prý čtvrtou "nejúspěšnější" českou exportní komoditou. Není to ale příliš lichotivý fakt pro agrárně-potravinářského sektor . Tedy: Lepší farmářskou cenu za mléko zaručující chovatelům odpovídající a stabilnější zisk by se měly naučit platit svým dodavatelům vlastníci mlékáren bez rozdílu, to zejména. A co údajně jejich kapacitně omezené a neřešené výrobní možnosti k navýšení produkce tuzemského másla z tuzemského mléka? Dospějeme k proklamované vyšší bezpečnosti a soběstačnosti potravin ve vlastní zemi do roku 2020, a hlavně pak za nových ekonomických podmínek,jež přinese chystaná reforma SZP , nadto po odchodu Velké Británie ze společenství EU ? Zajímavé by bylo, kdyby k této jistě nesnadné problematice vyjádřil v Zemědělci svůj náhled na věc člen současné vlády a ministr zemědělství Marian Jurečka, zkušený člověk z praxe, který má informace a ví, o čem je řeč. Alespoň stručně by mohl sdělit čtenářům stavovského časopisu Zemědělec to zásadní, co a jak zejména na národní úrovni řešit... Své se již snaží prosazovat Agrární a Potravinářská komora ČR, Zemědělský svaz, ASZ, Českomoravský svaz zemědělských podnikatelů...