Zlínští hygienici uložili loni více sankcí při kontrolách stánků s občerstvením

 Zaměstnanci Krajské hygienické stanice Zlínského kraje (KHS ZK) loni udělali více kontrol sezonních provozoven stravovacích služeb. Zjistili také více pochybení a udělili více pokut. Kontrol bylo loni 403, pracovníci uložili 24 sankcí. Předloni udělili při 103 kontrolách osm sankcí. Statistiku však ovlivnila také epidemie covidu. V roce 2021 provedli méně kontrol než v roce 2022, protože rok 2021 byl zásadně ovlivněn epidemií, řekla zástupkyně krajské hygienické stanice Vendula Ševčíková.

Pracovníci KHS ZK loni zkontrolovali 313 stánků a mobilních zařízení s prodejem občerstvení na jednorázových akcích, jako jsou jarmarky, festivaly či slavnosti. Za zjištěné nedostatky uložili deset sankcí, osm pokut v celkové výši 21 000 korun a dvě domluvy. V rekreačních a turistických oblastech, lyžařských střediscích, u cyklostezek, v areálech koupališť či kempech udělali kontrolu 90 sezonních provozoven. Sankcí bylo 14, šlo o devět pokut za celkem 18 000 korun a pět domluv. Celkem při kontrolách uložili 24 sankcí, z toho 17 pokut v celkové výši 39 000 korun a sedm domluv. "Závady, za které byly provozovatelům kontrolovaných provozoven uloženy sankce, se týkaly zejména nedodržování provozní a osobní hygieny, nevyhovujících skladovacích podmínek potravin a pokrmů, nezajištění vyhovujících podmínek pro přípravu pokrmů, zjištění prošlého data použitelnosti a minimální trvanlivosti potravin," uvedli hygienici. Úroveň kontrolovaných provozoven je podle hygieniků konstantní u stabilních provozovatelů. "Problematické bývají většinou provozovny nových provozovatelů, kteří nemají dostatečné znalosti nutné pro provozování zařízení stravovacích služeb," uvedli hygienici. Předloni pracovníci KHS ZK provedli 54 kontrol provozoven v rekreačních oblastech, uložili při nich šest sankcí ve výši 18 000 korun a pět domluv. Při jednorázových akcích udělali 49 kontrol stánků rychlého občerstvení a dali dvě sankce celkově za 14 000 korun. V jednom případě také nařídili okamžité uzavření provozovny.*

Napsat komentář

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2023 ČTK. Profi Press, s.r.o. využívá zpravodajství z databází ČTK, jejichž obsah je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování tohoto obsahu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu ČTK výslovně zakázáno.
crossmenuchevron-down