Produkce masa ve 3. čtvrtletí klesla, nákup mléka rostl

Produkce masa ve 3. čtvrtletí meziročně klesla o 2,8 procenta na 107 205 tun. Nižší byla výroba vepřového a hovězího, produkce drůbežího mírně stoupla. Nákup mléka se zvýšil o 8,7 procenta na 731,1 milionu litrů, jeho ceny byly vzhledem k nízké úrovni v loňském třetím čtvrtletí o 38,4 procenta vyšší. Informoval o tom dnes Český statistický úřad. Podle Agrární komory se ukazuje chybějící jistota podpor živočišného odvětví ze strany státu a větší národní podpory v západních státech. U produkce skotu se podle mluvčího komory Jiřího Felčárka projevuje i nedostatek krmiv. Potravinářská komora upozornila, že se cena mléka zvyšuje a dostává se tak na rentabilní cenovou hladinu u malých a středních zemědělců.

Od července do konce září činila výroba hovězího 15 900 tun, což bylo meziročně o sedm procent méně. Produkce vepřového klesla o 5,2 procenta na 50 835 tun a drůbežího bylo více o dvě procenta, a to 40 419 tun. „Chybí dlouhodobá jistota podpor, a tak například v momentě, kdy klesá cena vepřového, chovatelé prostě zvažují, co s těžko uplatnitelnou produkcí dál. U skotu se místy projevil i nedostatek krmiv, kdy podniky zástav raději rozprodaly,“ řekl Felčárek.

Ceny zemědělských výrobců jatečného skotu se ve třetím čtvrtletí meziročně zvýšily u všech kategorií. U býků stouply o 1,8 procenta, u krav o 6,1 procenta, u jalovic o 3,7 procenta a u telat o 9,9 procenta. Za prasata zemědělci utržili o 8,1 procenta více, naopak cena jatečných kuřat klesla, a to o 1,6 procenta.

Průměrná cena jatečných býků byla 47,77 koruny za kilogram u živého zvířete a 86,94 koruny za kilogram v jatečné hmotnosti. Prasata prodávali zemědělci za průměrnou cenu 34,23 Kč/kg živé hmotnosti nebo 44,50 Kč/kg jatečné hmotnosti. Průměrná cena kuřat byla 23,13 za kilogram živého zvířete. Jakostní mléko zemědělci prodávali za průměrnou cenu 8,51 Kč za litr, což bylo o 23 haléřů více než v předcházejícím čtvrtletí. „Česká výkupní cena mléka závisí vždy na tom, za kolik se realizuje mléko a mléčné výrobky na trhu, a na konečnou cenu pro spotřebitele nemají vliv ani zemědělci, ani zpracovatelé, ale jde především o cenovou politiku obchodních řetězců,“ uvedl prezident Potravinářské komory ČR Miroslav Toman.*

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *