Sucho se promítne do světové produkce potravin, české zemědělství má ale budoucnost

Budoucnost českého zemědělství může být podle geologa a klimatologa Václava Cílka dobrá. Až se situace mírného globálního nadbytku potravin překlopí do mírného nedostatku, zvýší se ceny a dlouhodobě se udrží. To, že poroste poptávka, je podle něj vzhledem k situaci v Indii a Číně jisté. Zároveň se vzhledem ke globální změně klimatu předpokládá, že dvě třetiny světa budou postižené suchem a produkce potravin bude v této části světa komplikovaná, řekl Cílek na konferenci o budoucnosti českého zemědělství na veletrhu Techagro v Brně.

Růst zájmu o potraviny zdůvodnil především posilováním střední třídy a růstem obyvatelstva v Indii a Číně, dvou nejlidnatějších zemích světa. Podle Cílka je na tom zemědělství a bude podobně jako energetika. Zatím je mírný nadbytek, ale po roce 2022 začne občasný nedostatek energií a začne se zdražovat.
Jako nevyhnutelné vidí to, že se zemědělci musí přizpůsobit klimatické změně. Už teď je podle Cílka zřejmé, že teplota na planetě se zvýší v průměru o dva stupně a víc. Oxid uhličitý už je uvolněný a jeho vliv se postupně projevuje. Dvě třetiny světa budou postižené suchem, což znamená, že budou dva roky suché, dva normální, pak extrémně suchý a tak dále.
Jak se klimatická změna projeví v ČR, je otázka, neboť leží na rozhraní dvou vlivů. Ze severu od Německa se očekávají větší srážky a větší intenzita větru, od jihu se naopak šíří mediteránní sucho. Cílek se domnívá, že v zemědělství se rovněž projeví častější průniky studeného vzduchu. V ČR se ale nemění roční úhrn srážek. Tříleté průměry se za 50 let nezměnily. Mění se pouze rozložení srážek během roku.
Aby se krajina klimatické změně přizpůsobila, je potřeba lépe plánovat českou i evropskou krajinu.  Podle Cílka bude nutné, abychom dobrovolně vázali v zemi více organické látky, což umí les a půda. Také je potřeba vytvořit integrovaný systém na zachytávání vody.*

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *