Vinaři z jižní Moravy se připravují na sklizeň hroznů, obávají se hniloby

Vinaři na jižní Moravě se připravují na hlavní část sklizně hroznů. Nyní čekají na příhodnější počasí, na teplo a slunce. Na některých místech se už na hroznech objevila hniloba. Zatím je i tak předpoklad výnosů dobrý. Svaz vinařů jej odhaduje na pět tun z hektaru, což je dlouhodobý průměr. Uvedl to v tomto týdnu výkonný ředitel svazu Martin Půček.

Vinaři zatím sklízeli rané odrůdy zejména na burčák. Proto je na odhad letošního výnosu ještě brzo. Hlavní sklizeň začne po 10. září. Předpoklad výnosu je dobrý. Kvalitu mohou vinaři hodnotit až na podzim, uvedl Půček.
Část hroznů na burčák sklidil i Znovín Znojmo. Podle šéfa firmy Pavla Vajčnera bude podle prvních předpokladů zřejmě mírně nadprůměrná úroda z hlediska množství i kvality.

Také podle generálního ředitele Vinia Libora Výlety by sklizeň mohla být lehce nadprůměrná. Počasí to ale prý může ještě rychle změnit. Důvodem tohoto stavu je nástup plísní na hroznech. Vstupní branou pro plísně jsou i popraskané bobule na hroznu vinou nadměrných srážek v tomto období, poznamenal Výleta. Vydatné srážky mají podle něj vliv i na obdělávání vinic, protože nejsou přístupné pro techniku. Srpnové počasí vegetační náskok vymazalo a plány na sklizeň hroznů pro výrobu přívlastkových vín se rozplynuly, posteskl si Výleta.
Se sklizní zatím čeká rodinné Vinařství Josefa Valihracha z Krumvíře na Břeclavsku. František Valihrach, který se v rodinné firmě stará o vinice, zatím neví, jestli začnou sklízet už příští týden. Situaci podle něj zkomplikovaly deště a na některých odrůdách se objevuje hniloba. Hrozny bude nutné sklidit nebo zvolit postřik. Proto nemůže dopředu říci, jaká bude sklizeň.
Na výsledný charakter vína má velký vliv cukernatost hroznů. Podle analýzy firmy BS vinařské potřeby má vliv na cukernatost lokalita. Velmi dobrý potenciál růstu mají bílé odrůdy, které mají schopnost akumulovat cukry, jako je Tramín červený a Rulandské šedé. Pro zrání hroznů je nyní potřeba slunečné počasí.*
Statistika ke sklizni

Rok Výnos (tuny z hektaru)
2008 6,6
2009 4,5
2010 3,2
2011 6,0
2012 4,2
2013 5,5
2014 (odhad) 5,0

 

Zdroj: Svaz vinařů

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 ČTK. Profi Press, s.r.o. využívá zpravodajství z databází ČTK, jejichž obsah je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování tohoto obsahu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu ČTK výslovně zakázáno.
crossmenuchevron-down