Sucho nebude mít vliv na sklizeň ozimých obilnin, odrazí se ale na úrodě kukuřice, řepky, cukrové řepy, máku a hrachu

Dlouhotrvající sucho, které v České republice nyní panuje, nebude mít velký vliv na sklizeň ozimých obilnin, říkají zemědělci. Nedostatek vláhy ale sníží výnos kukuřice, podle Agrární komory ČR až o 30 procent. O pětinu by se také měla snížit úroda řepky. Kvůli extrémním horkům na řadě míst také vznikaly požáry, což sklizeň obecně komplikuje.
Přímo budou postiženy především jarní ječmeny a jarní pšenice, ty se ale u nás pěstují spíše omezeně, uvedla mluvčí Agrární komory ČR Dana Večeřová, podle které se dá počítat s pětinovým poklesem výnosů.

Obilniny mají podle ministerstva zemědělství kvůli suchu drobnější zrno, aktuálně je výnos 5,54 tuny z hektaru. Loňský výnos byl podle Českého statistického úřadu 6,09 tuny z hektaru.
Podle člena představenstva Zemědělského svazu ČR Svatopluka Müllera, který působí na Hodonínsku, je pro sklizeň obilnin dobré, když neprší, déšť by ale měl pozitivní efekt na jiné plodiny, například kukuřici.
Problémy u kukuřice potvrzuje komora. Porosty jsou slabší a nižší než obvykle. I kdyby začalo intenzivně pršet, kukuřice ztrátu vláhy, která poznamenala růst, už nedožene, uvedla Večeřová. Loni se podle Českého statistického úřadu sklidilo kukuřice na zrno 8,43 t/ha. Komora očekává nižší výnosy i u cukrové a krmné řepy. Vláha by ještě mohla ovlivnit úrodu brambor.
Horší úrodu na lehčích půdách, které hůře drží vodu, očekává komora u hrachu a máku. Na všech typech půd dojde k snížení výnosu řepky olejky asi o 20-25 procent, dodala mluvčí. Výnos tak zřejmě klesne z loňských čtyř tun na hektar na tři až 3,3 t/ha. Podle údajů Státního zemědělského intervenčního fondu se nyní sklízí 3,19 t/ha.
Podle předsedy Asociace soukromého zemědělství ČR Josefa Stehlíka se v současném suchém počasí obilniny dobře sklízí. Nynější počasí je pro sklizeň obilí úplně úžasné. Obilí je suché, skvěle se seká, řekl.*

Napsat komentář

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2022 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down