Veterináři budou kontrolovat prodejce vánočních kaprů

Státní veterinární správa (SVS) bude u prodejců vánočních kaprů na stáncích kontrolovat dodržování hygienických standardů a zaměří se i na možné zneužívání chráněných označení. Nakupujícím doporučuje nechat si usmrtit rybu na místě prodeje zejména s ohledem na případný stres ryb způsobený přesunem či držením v domácnosti. V tiskové zprávě o tom informoval mluvčí SVS Petr Vorlíček. Veterinární správa upozorňuje prodejce, že prodejní místo musí nahlásit přes on-line formulář sedm dní před začátkem prodeje.

Veterinární správa provádí na základě registrace prodejců každoročně kontroly. Stánkaři se musí také seznámit s požadavky na samostatná prodejní místa a pravidly pro prodej živých ryb a doporučeními pro osoby provádějící porážení ryb při prodeji. Oba dokumenty jsou dostupné na webu SVS. Správa upozornila na to, že pracovní deska, na které probíhá usmrcování nebo porcování ryb, musí jít očistit a dezinfikovat. Mezi povinnou výbavu stánkařů patří nože, palička na omračování ryb a stěrky. Prodejci musí mít také zajištěný dostatečný přívod pitné vody k omývání pultu a odvod vody do kanalizace. Legislativa upravuje i způsob usmrcování ryb. SVS doporučuje kupujícím nechat si usmrtit rybu na místě prodeje i z toho důvodu, že ho provede zkušený personál. Prodejci také musí odstraňovat vedlejší živočišné produkty v nepropustných a označených nádobách, které předávají osobám schváleným veterinární správou k zacházení s těmito odpady. Kontroly se v posledních letech zaměřují také na možné zneužívání chráněného zeměpisného označení, jako je například Třeboňský kapr, nebo chráněného označení původu, což je například Pohořelický kapr. Ověřují i pravdivost označení takzvaného Omega3kapra, kterého vyšlechtili odborníci z Jihočeské univerzity a jehož maso má obsahovat větší množství nenasycených mastných kyselin. Kontroly se přednostně zaměřují na prodejce, u kterých byly v předchozím roce zjištěny závady, a na nové prodejce. Minulý rok inspektoři zkontrolovali 880 prodejních míst v celém Česku. Závadu odhalili zhruba ve třech procentech stánků, nejčastěji šlo o nenahlášení prodejního místa nebo o prohřešky proti hygienickým pravidlům.*

Napsat komentář

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2023 ČTK. Profi Press, s.r.o. využívá zpravodajství z databází ČTK, jejichž obsah je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování tohoto obsahu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu ČTK výslovně zakázáno.
crossmenuchevron-down