Veterinární inspektoři zjistili při lednových kontrolách prohřešky u více než desetiny z 542 kontrolovaných restaurací či jídelen. Uvedl to mluvčí Státní veterinární správy (SVS) Petr Pejchal. Nedostatky se týkaly především masa a zvěřiny. Výše pokut zatím nebyla provozovatelům podniků sdělena. Pravomoc kontrolovat nakládání s potravinami živočišného původu ve stravovacích zařízeních udělila od začátku roku veterinářům novela zákona o potravinách.
Za první měsíc platnosti novely uskutečnila celkem 542 kontrol. U 62 z nich byla zjištěna nějaká závada. Protože v řadě případů našla na jednom místě několik problémů najednou, byl celkový počet přestupků 240. Nejčastěji se tyto prohřešky týkaly Pardubického kraje, Prahy a Jihomoravského kraje, upřesnil mluvčí.
Nejčastěji bylo porušení veterinárních předpisů odhaleno u hovězího a vepřového masa, zvěřiny, drůbežího a králičího masa, vajec a rybích produktů. Nejvíce prohřešků v rámci kontrol zvěřiny se týkalo sledovatelnosti, čištění a sanitace, skladování surovin a potravin, označení potraviny a nevyhovujících prostor, uvedl Pejchal.
Nevyhovující zacházení se zvěřinou zjistili inspektoři ve třinácti případech. Provozovatelé stravovacích zařízení neměli doklady o jejím původu, doklady o koupi či nedokázali doložit původ zvěře. V šesti případech byla nařízena likvidace zvěřiny, V kafilérii tak skončilo 74 kilogramů. Podobný osud stihl více než 320 kilogramů masa a rybích produktů.
V souvislosti s celkově neuspokojivou situací v této oblasti navázala Státní veterinární správa úzkou spolupráci s policií, aby společně pracovaly na zlepšení situace, řekl Pejchal. Spolupráce veterinářů s policií se podle něj má týkat především boje proti pytláctví.*