Veterinární správa se v létě víc zaměřuje na živočišné výrobky na trzích

Veterinární správa se v létě víc zaměřuje na kontrolu živočišných výrobků na farmářských trzích. Vybírá je nahodile, dnes byli kontroloři v Chrudimi na náměstí. U jedné ze dvou pojízdných prodejen našli pochybení. Objevili například dva týdny prošlé uzeniny. Do pololetí kontrolovali přes 180 prodejců, u 13 procent odhalili prohřešky. Novinářům to dnes řekl mluvčí Státní veterinární správy Petr Vorlíček.

Při stánkovém prodeji během léta stoupá riziko, že prodejci nedodrží požadovanou hygienu potravin živočišného původu. Na chrudimských trzích dnes byl například majitel pojízdné prodejny uzenin a masa z Pardubic. S kontrolory veterinární správy se podle jeho slov potkává tak dvakrát do roka, vše bývá v pořádku, uvedl.
Inspekce dnes u něj zjistila například dva týdny prošlé paprikové párky a několik dní prošlou paštiku. Prodejce také nejdřív sahal holou rukou na peníze a hned potom na potraviny. Nevzal si rukavice nebo si neumyl ruce. "I chybička se vloudí," okomentoval masné výrobky po skončené době trvanlivosti.
Potraviny po záruce inspektoři vyjmuli z prodeje, postříkali modrou barvou, aby je znehodnotili. Prodejce pak musí podat zprávu o likvidaci uzenin. Druhý pojízdný stánek zemědělského družstva z Chrudimska, kde se inspekce zaměřila na mléko, už měl vše v pořádku. Mléčné výrobky tam skladovali ve správné požadované teplotě. "Dodržujeme ochranné předpisy, nosíme ochranné pomůcky, teploty hlídáme," řekla prodavačka Štěpánka Jelínková.*

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 ČTK. Profi Press, s.r.o. využívá zpravodajství z databází ČTK, jejichž obsah je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování tohoto obsahu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu ČTK výslovně zakázáno.
crossmenuchevron-down